V akých potravinách telu dodávať kyselinu listovú? Pozor na ich skladovanie

Kyselinu listovú nájdeme v mnohých potravinách, takže telo ňou môžeme v dostatočnom množstve zásobiť vďaka vyváženej strave.

02.05.2020 13:00
zelená zelenina Foto:
Kyselina listová nie je dôležitá len počas tehotenstva.
debata

Na zabezpečenie dostatočného množstva tohto dôležitého vitamínu sa zamerajte na nasledovné potraviny s vyšším obsahom vitamínu B9, ktorý je označovaný ako kyselina listová či folát

Strukoviny: Fazuľa a cícer patria medzi strukoviny s najvyšším obsahom folátov. Ale aj sójové bôby, biele fazule, šošovica a hrach poskytujú dostatok folátu.

Zelenina: Zelená listová zelenina, ako napríklad kel a špenát, sú výborným zdrojom kyseliny listovej. Ružičkový kel, karfiol, brokolica, špargľa, cvikla, paradajky či avokádo taktiež obsahujú značné množstvo B9.

Šaláty: V prípade šalátov za pozornosť stojí valeriánka, hlávkový šalát aj endívia (druh šalátu, ktorý sa najviac podobá hlávkovému šalátu).

Ovocie: Obsah kyseliny listovej v ovocí je nižší ako jej obsah v strukovinách či v zelenine, predsa len ju obsahujú napríklad jahody, čerešne, hrozno, maliny či melóny.

Obilniny: Otruby sú jednou z potravín, ktoré obsahujú veľa kyseliny listovej. Ovsené vločky a ale aj celozrnné potravinu dodajú telo vitamín B9.

Orechy a semiačka: Orechy ako mandle, arašidy, vlašské orechy, slnečnicové semienka, sezam a ľanové semienka, sú tiež cennými zdrojmi kyseliny listovej.

Živočíšne bielkoviny: Kyselina listová sa vyskytuje v menších množstvách aj v mäse, vajciach, rybách, mlieku a mliečnych výrobkoch.

POZOR! Potraviny s kyselinou listovou by sa mali skladovať v chladnejšom prostredí, mimo dosahu slnečného svetla, pretože folát je extrémne citlivý a veľa svetla či tepla ho ničí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #kyselina listová #strukoviny

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...