Aj počas domácej izolácie možno byť aktívny

Jednou z najväčších výziev je počas opatrení na zabránenie šíreniu nového koronavírusu prijatie nového životného štýlu a trávenie viac času v domácom prostredí.

02.05.2020 01:00
cvičenie, pohyb Foto:
Pokiaľ vám to domáce prostredie umožňuje, zacvičte si aj každý deň.
debata

„Ani počas času stráveného doma by sme nemali zabúdať na fyzickú aktivitu, ktorá posilňuje imunitný systém a pomáha odolávať infekčným ochoreniam,“ pripomínajú odborníci z odboru podpory zdravia Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Sedavé správanie a málo fyzickej aktivity majú z dlhodobého hľadiska nepriaznivé účinky na zdravie, pohodu a kvalitu života jednotlivcov.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vydala odporúčania pre udržanie fyzickej aktivity počas karantény. Napríklad robiť si počas dňa krátke aktívne prestávky, počas ktorých je vhodné venovať sa cvičeniu, tancu, ale tiež práci v domácnosti alebo v záhrade. Internet ponúka veľa možností online cvičení, pričom mnohé z nich sú zadarmo.

„Pokiaľ nemáte skúsenosti s vykonávaním týchto cvičení, buďte opatrní a vedomí si svojich limitov,“ upozorňujú odborníci. V malých priestoroch by človek mal zostať aktívny napríklad tak, že počas telefonovania vstane a prechádza sa. Prerušiť prácu či odpočinok v sede, by ideálne mal každých 30 minút.

„Ak chcete pokračovať v práci v stoji, zvážte nastavenie svojho pracovného stola,“ odporúča WHO. Aj pri trávení voľného času v sede by ľudia mali uprednostniť kognitívne stimulačné činnosti, ako čítanie, spoločenské hry alebo hádanky. Ostať v pokoji a relaxovať pomôže meditácia a hlboké dýchanie.

K odporúčaniam patrí taktiež dodržiavanie pitného režimu ideálne prostredníctvom čistej pitnej vody a obmedzenie až vynechanie alkoholických nápojov. Dôležitá je zdravá strava s dostatkom ovocia a zeleniny a s obmedzením soli, cukru a tuku.

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #pohyb #aktívny život #koronavírus #karanténa

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...