Stále si neviete nájsť cestu k pravidelnému športu? Tu sú tipy trénera

Nie každý z nás sa narodí s láskou k pohybu. Vyskúšali ste množstvo športov, ale stále nemáte taký, na ktorý by ste sa tešili? Tréneri sa s týmito problémami stretávajú často. Aké rady majú?

30.04.2020 11:00
únik moču - žena - cvičenie - trávnik - voľný... Foto:
Aký šport by vás bavil?
debata

Prekážkou, ktorá nám bráni vybudovať si vzťah k pohybu, je negatívne myslenie. „Je úplne jedno, aká je vaša motivácia zmeniť svoj život. Či sa chcete len cítiť lepšie, odbúrať stres, schudnúť, zlepšiť si kondíciu či spestriť rodinný život novou aktivitu. Dôležité je vaše odhodlanie a pozitívny prístup už od začiatku. S radosťou a chuťou vám to pôjde oveľa ľahšie, a tým si postupne vytvoríte k pohybu pozitívny postoj a návyk, čo neskôr určite oceníte,“ hovorí Jíří Skála, výživový poradca a tréner crossfitu.

Jíří Skála, výživový poradca a tréner. Foto: archív J. S.
Jíří Skála, Jíří Skála, výživový poradca a tréner.

Hoci je dobré venovať sa športu pravidelne a v rovnaký čas, neprepáľte to hneď na začiatku. „S rozhodnutím urobiť zmenu súvisí aj najčastejšia chyba, ktorú ľudia predovšetkým pri chudnutí robia. Zo dňa na deň sa uchyľujú k extrémom. Začnú držať diéty, ktoré nedávajú zmysel, sú na seba pedantsky prísni alebo šialene cvičia. Tento spôsob však nikdy nepovedie k úspechu. Zmeny musia byť plynulé. Preto je potrebné postupovať krok za krokom a dokázať oceniť aj malú zmenu. Jednoducho povedané, nechcite všetko hneď, dajte svojmu telu čas sa adaptovať. Začnite športovať aspoň dvakrát týždenne po 30–60 minút a následne zľahka postupne pridávajte. Na pravidelnosti, aj na tempe,“ hovorí Skála.

Ak ste doposiaľ nenašli šport, ktorý by vás bavil dlhodobo, nezúfajte. Striedajte aktivity a skúšajte nové veci. Začnite rýchlejšou chôdzou na dlhšie trate, potom skúste indiánsky beh alebo vyrazte na bicykel. Obzvlášť u začiatočníkov je však nesmierne dôležitá najmä správna technika cviku, preto odborník odporúča konzultovať ju najprv s trénerom alebo špecialistom. "Svojim zverencom odporúčam vytvoriť si v predstihu svoj tréningový plán. Vďaka nemu viete, akému športu sa budete v daný deň venovať, koľko vám bude daná trasa trvať, či aké cviky bude zostava obsahovať. Plánom využijete čas efektívnejšie. Nebudete sa rozptyľovať hľadaním náradia či nasledovného cviku a nestratíte zbytočne chuť a motiváciu do cvičenia,“ radí Skála.

V začiatkoch je dôležitou motiváciou odmena. Neodmieňajte sa však koláčom, ale radšej niečím zdravým. "Ideálnou a najmä rýchlou voľbou po cvičení je kvalitný proteínový nápoj. Je ľahko stráviteľný, takže nezaťaží žalúdok. Ak si namiešate kokteil, ktorý obsahuje viac ako 60 % bielkovín, vlákninu, vitamíny, minerály a len minimum cukru, buďte si istí, že vám dodá potrebnú energiu, osvieži a zasýti na dlhší čas,“ dodáva odborník na ketodiétu, Jíří Skála.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #strava #tréning #motivácia #šport #bielkoviny

+ Zvoľte si vhodnú starostlivosť pre vašu pokožku, nepoužívajte hocičo.
Zvážte oblečenie aké nakupujete, môžete sa...

+ Vyvážená strava a pohyb sú základmi vášho dobrého zdravia.
Ukážte čo dokážete, neskrývajte si nápady len pre...