Na čo si majú dať pozor tehotné ženy pri koronavíruse?

Deti, gravidné ženy a seniori patria k rizikovým skupinám obyvateľstva, ktoré sú náchylnejšie na rôzne zdravotné ťažkosti. Podobne je to aj pri koronavíruse.

24.04.2020 17:00
materstvo, tehotná žena Foto:
Pre tehotné ženy platia rovnaké obmedzenia ako pre ostatnú časť populácie.
debata

Britská Kráľovská vysoká škola pôrodníkov a gynekológov hľadala odpovede na to, ako môže COVID-19 vplývať na tehotné ženy a ich deti pred a krátko po pôrode.

Ako pôsobí na ženy?

Podľa odborníkov zo spomínanej inštitúcie sa zdá, že väčšina tehotných žien bude mať iba mierne alebo stredne ťažké príznaky ochorenia COVID-19, ktoré sú podobné prechladnutiu alebo chrípke. Závažnejšie ochorenia, napríklad ako je to v prípade zápalu pľúc sú častejšie najmä u starších ľudí, ktorí trpia chronickými ochoreniami a oslabeným imunitným systémom. Ako ďalej vedci tvrdia, zatiaľ neexistuje dôkaz, že ženy nakazené koronavírusom sú vystavené väčšiemu riziku vážnych komplikácií, ako je to aj u ďalších zdravých ľudí.

Je bábätko v bezpečí?

Pretože ide o nový vírus, neexistujú tiež dôkazy, že by mohol mať vplyv na zvýšenie rizika potratu. Tiež sa nedokázalo, či sa vírus prenesie na dieťa počas tehotenstva alebo pri pôrode. Prenos ochorenia počas alebo pri pôrode sa nazýva vertikálny prenos. Vo svete bolo hlásených iba zopár prípadov vertikálneho prenosu. Nie je pritom jasné, či k samotnému prenosu došlo pred narodením dieťaťa, alebo krátko po jeho narodení. Nedávna čínska štúdia potvrdila, že u žien nakazených koronavírusom sa po narodení nezistili žiadne dôkazy o infikovaní novorodencov. V prípade, ak bola tehotná žena nakazená vírusom, je nepravdepodobné, že by to spôsobilo problémy s plodom. Iba niektorým ženám so symptómami koronavírusu v Číne sa deti narodili predčasne. Správy nehovoria o tom, či bol pôrod vyvolaný umelo skôr, aby sa neohrozilo zdravie matky.

Sociálny kontakt musí ísť bokom

Vedci zahrnuli tehotné ženy do zraniteľnej skupiny obyvateľstva v podstate z opatrnosti. Vychádzali pri tom z predpokladu, že vírusové infekcie sú horšie u tehotných žien. Tie by mali dodržiavať prísne preventívne opatrenia, ktoré sa týkajú najmä obmedzenia sociálneho kontaktu. Ak sú mamičky v treťom trimestri, teda v 28. týždni tehotenstva, mali by minimalizovať kontakt s akýmikoľvek osobami. Tehotné ženy, ktoré ešte nie sú na materskej dovolenke by mali voliť radšej home office, teda prácu z domu. V prípade, že majú gravidné ženy problémy so srdcom či pľúcami, mali by zostať doma a výrazne obmedziť sociálny kontakt.

Žiadne prechádzky v skupinách

Pre tehotné ženy platia rovnaké obmedzenia ako pre ostatnú časť populácie. Opatrenia proti nakazeniu a šíreniu koronavírusu zahŕňajú dôkladné umývanie a dezinfikovanie rúk. Oblúkom sa treba vyhýbať ľuďom s nepretržitým kašľom a kýchaním. Vyhýbať by sa tiež mali využívaniu mestskej hromadnej dopravy a prechádzkam v prírode v skupinách s inými mamičkami alebo príbuznými. V tomto období je vhodné vyvarovať sa stretnutiam s priateľmi a rodinou. Odporúča sa kontakt s príbuznými pomocou telefónu, internetu a sociálnych médií. Na kontakt s lekárom, pokiaľ je to možné, využite online služby a telefonický kontakt.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prevencia #potrat #predčasný pôrod #obmedzenia #tehotná žena #koronavírus #sociálny kontakt

+ Venujte čas svojim koníčkom, zvýši to vašu životnú spokojnosť.
Úspory získajú na hodnote, ak ich múdro...

+ Nájdenie radosti v malých veciach vám prinesie veľké šťastie.
Rozpočtová disciplína teraz položí základy budúcej...