Účinnosť látkového rúška? Po dvoch hodinách sa znižuje

Látkové rúško by malo byť vyrobené z bavlny alebo husto tkanej látky a človek by ho nemal nosiť dlhšie ako jednu až dve hodiny.

23.04.2020 13:00
žena, mesto, rúško, ochrana Foto:
O rúško sa treba starať. Aj o pokožku po dním.
debata (1)

„Ak ideme medzi ľudí na dlhší čas, je potrebné si tvárové rúško obmieňať,“ upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na webovej stránke.

S dlhším časom nosenia sa účinnosť rúška znižuje," tvrdia odborníci z ÚVZ a Státního zdravotního ústavu ČR. Tvárové rúško z látky podľa nich po použití treba vyprať v práčke na 60 stupňov Celzia s bežne dostupnými pracími prostriedkami, prípadne ho päť minút vyvariť vo vode, ktorá by mala mať 100 stupňov Celzia. Po usušení treba rúško z látky vyžehliť z oboch strán suchým teplom. Pri žehlení nie je podľa odborníkov vhodné používať paru.

O rúško sa treba starať aj v súvislosti s našou pokožkou. Množia sa totiž pod ním baktérie a tie majú nepriaznivý vplyv na našu pokožku – či už mastnú alebo citlivú. "Pleť sa pod rúškom oveľa viac potí, nehovoriac o tom, že si do rúška dýchame a tým pádom sa násobne zvyšuje množstvo baktérií, ktoré spôsobujú problémy s pleťou. Tiež sa kvôli teplu pod rúškom rozširujú póry, v ktorých sa usadí maz s baktériami a odumretými bunkami a to vedie či už k upchávaniu pórov alebo k zapáleným vriedkom, prípadne k zhoršeniu už aknóznej pleti,“ opisuje známa vizážistka Lucia Lussi Šenková.

Líčenie pod rúškom takisto neodporúča. "Pod rúškom by som mejkap vynechala. Aj tak by nám nevynikol, pretože ho zakryje rúško a zbytočne sa oň otláča. Preto sa treba zamerať na korektor pod očami a jemné dopracovanie na čele, pekný mejkap očí, s ktorým sa momentálne môžeme doslova vyhrať,“ dodala Šenková.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #pokožka #koronavírus

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...