Jedzte tak, aby ste chránili telo, odporúča odborníčka

Nadmerná konzumácia jedla či zaháňanie stresu nezdravými pochúťkami môžu práve v týždňoch koronavírusovej pandémie spôsobiť mnohé ťažkosti. Možno nie hneď, no z dlhodobého hľadiska sa určite prejavia.

22.04.2020 15:09
jedlo, prejedanie sa, žena, obezita Foto:
Stres môže vyvolávať chúťky na nezdravé jedlá.
debata

Nech je jedlo vašim liekom, tvrdil už pred viac ako dvetisíc rokmi starogrécky lekár Hippokrates a jeho odporúčanie zdravej stravy dodnes s obľubou opakuje aj odborníčka na výživu a lekárka Alžbeta Béderová. Jedlo podľa nej treba predovšetkým konzumovať uvedomele a kombinovať v strave také potraviny,

ktoré obsahujú v primeranom množstve nasýtené živočíšne tuky. Zabúdať by sme nemali na potraviny, ktoré sú nositeľmi ochranných faktorov. „Sú to vláknina, minerálne látky a stopové prvky, vitamíny E, C, A, karotenoidy, flavonoidy, enzýmy a ďalšie biologicky aktívne komponenty. Preto zaraďujeme do jedálneho lístka v dostatočnom množstve ovocie, zeleninu, orechy, obilniny, strukoviny, ryby,“ vysvetľuje Béderová.

Dôležitý je, samozrejme, aj spôsob úpravy jedál. „Preferujeme varenie, dusenie, správne grilovanie pred pečením, vysmážaním a fritovaním,“ upozornila odborníčka.

Prejedanie sa podpisuje na zvyšovaní hladiny cholesterolu a následne mnohých civilizačných chorobách. Medzi ne konieckoncov patrí aj samotná obezita. Tá sa netýka len dospelých, ale aj detí. Ak trávite s nimi čas doma, určite by ste mali mať pod dohľadom ich prejedanie.

Častými príčinami detskej obezity je okrem nesprávneho stravovania aj nedostatok pohybu. Obezita spôsobuje mnohé ochorenia už v detskom, ale aj neskôr v dospelom veku. Môžu to byť napríklad cukrovka, ochorenia pohybového aparátu, zvýšený krvný tlak, ochorenia ciev, nádorové ochorenia alebo ochorenia srdca.

Hoci s pohybom je to v súčasnej situácii komplikovanejšie, stále existuje dostatok alternatív, v rámci ktorých môžete s deťmi absolvovať pohybové aktivity. Uprednostniť by ste mali pohyb v prírode, ale alternatívou je aj pravidelné domáce cvičenie – spoločne s deťmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #stravovanie #prejedanie sa #MUDr. Alžbeta Béderová

+ Spánok je dôležitý a vy ho máte príliš málo, tak zostaňte v posteli.
Nenechávajte rozhodnutie len na svojich...

+ Umývanie rúk je dôležité, avšak pozor na dehydratáciu a jemné ranky.
Partnerstvo vo financiách môže otvoriť nové...