Ako nepribrať zbytočné kilá počas izolácie

Nedostatok pohybu, väčšia chuť do jedla a sedavý spôsob trávenia voľného času počas izolácie v čase vyčíňania koronavírusu. Aj táto trojica zlozvykov sa môže negatívne podpísať pod nárast telesnej hmotnosti.

18.04.2020 16:00
alkohol, žena Foto:
Sociálna izolácia môže viesť k rýchlemu rozvoju látkových závislostí.
debata

Nadbytočná energia sa zvykne ukladať do tukových zásob na bruchu, stehnách a bokoch. Aké najčastejšie chyby robíme doma?

Nuda a nervozita

Kombinácia, ktorá je predurčená na vyjedanie všelijakých dobrôt. Dlhý čas prežívaný medzi štyrmi stenami sa snažíme zajedať malými maškrtami. Oplátky, čokolády, iné sladké či slané pochúťky sú však zdrojom zbytočných kalórií, ktoré nestíhame v čase zníženej fyzickej aktivity spáliť. Sladkosti sú zdrojom takzvaných rýchlych cukrov a rastlinného stuženého tuku. Slané jedlá obsahujú nadmerné množstvo soli. V prípade konzumácie jednoduchých sacharidov dochádza k rýchlemu zvyšovaniu cukru v krvi, čo sa podpisuje pod zvýšené napätie, úzkosť a výkyvy nálad. Nespotrebovaný cukor sa nestačí minúť a ukladá sa do podkožných zásob tuku. Pokrmy s vyšším obsahom soli viažu v tele vodu a zvyšujú krvný tlak. Chuť na maškrtenie pomôžu zahnať potraviny s vyšším obsahom bielkovín a vlákniny. Vhodnými doplnkovými jedlami počas dňa sú jogurty, vajíčka, ovocie s nižším obsahom cukru a zelenina.

Vláknina zasýti a zníži chuť na dobroty

Zatiaľ čo z pultov obchodov miznú, telo si s nimi tak rýchlo nedokáže poradiť. Ide o cestoviny, niektoré druhy chleba a pečiva, ktoré obsahujú vysoké dávky sacharidov. V niektorých prípadoch však nemusia byť na škodu, a to najmä pri ich celozrnných variantoch. Celozrnné pečivo, cestoviny či takzvaná natural ryža sa pýšia vysokým množstvom vlákniny. Tento druh sacharidu má jedinečnú schopnosť viazať na seba škodlivé látky, toxíny a vyvoláva pocit nasýtenia na dlhý čas. K výborným zdrojom vlákniny však patria okrem obilnín aj strukoviny, a to hrášok, fazuľa, šošovica či quinoa.

Alkohol naruší denný rytmus

Sociálna izolácia môže podľa odborníkov viesť k rýchlemu rozvoju látkových závislostí. Najčastejšou je alkoholizmus. Niektoré výskumy tvrdia, že ľudia v takýchto chvíľach častejšie siahajú po poháriku. Závislosť sa prejaví až vtedy, ak sa alkohol stáva bežnou súčasťou dňa a bez neho si normálne fungovanie nevieme predstaviť. Netreba zabúdať, že okrem závislosti pri popíjaní alkoholu prijímame aj takzvaný zvyškový cukor, ktorý je potrebné minúť fyzickou aktivitou. Pitie rovnako zhoršuje kvalitu spánku, čo môže vyústiť do zmeny takzvaného cirkadiánneho rytmu, teda striedania bdenia a spánku. Ospalosť počas dňa môže vyvolávať žravosť a nespavosť v noci vedie k zbytočným nájazdom na chladničku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nuda #alkohol #chudnutie #sladkosti #nervozita #vláknina #priberanie #dobroty #koronavírus

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....