Čakáte bábätko? Konzumácia tradičnej zeleniny znižuje riziko predčasného pôrodu

Vo svojej štúdii to tvrdí Dereje Gete z austrálskej University of Queensland, ktorý analyzoval stravu takmer 3 500 žien.

17.04.2020 07:00
materstvo, tehotenstvo, tehotná Foto:
Tešíte sa na potomka?
debata

Ako zistil, vysoká konzumácia mrkvy, karfiolu, brokolice, tekvice, kapusty, zelenej fazule a zemiakov pred počatím pomohla ženám dosiahnuť tehotenstvo v normálnej dĺžke.

„Tradičná zelenina je bohatá na antioxidanty alebo protizápalové živiny, ktoré majú významnú rolu v znižovaní rizika nepriaznivých výsledkov pri pôrode,“ vysvetlil Gete. Ženy sú podľa jeho slov pred počatím „závislé od určitých uložených živín, ako sú vápnik a železo, ktoré sú rozhodujúce pre vývoj placenty a tkanív plodu“. „Začať so zdravšou stravou po počatí dieťaťa už môže byť príliš neskoro, pretože bábätká sa úplne vyvíjajú do konca prvého trimestra,“ varoval.

Štúdia vyšla v odbornom časopise American Journal of Clinical Nutrition. Podľa Gity Mishra, ktorá tiež pôsobí na University of Queensland, poukazuje na to, že opatrenia súvisiace so stravou a stratégie s cieľom zmeniť správanie môžu byť užitočné, keď ženy začnú premýšľať o narodení dieťaťa. „Ľudia, ktorí sa narodia predčasne, čelia veľkému riziku metabolických a chronických ochorení v dospelosti, ako aj slabému kognitívnemu vývoju a akademickému výkonu,“ dodala profesorka.

Predčasné narodenie, teda také, ktoré sa stane pred 37. týždňom tehotenstva, je napríklad v Austrálii najčastejšou príčinou úmrtia detí. Predčasné pôrody predstavujú 8,5 percenta z celkového ročného počtu pôrodov v krajine, pričom tento počet sa postupne zvyšuje.

debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #predčasný pôrod

+ Malé kroky vedú k veľkým zmenám v zdraví a športe.
Nevyberajte si tú najjednoduchšiu cestu, nie je to poslanie...

+ Joga a meditácia posilnia nielen telo, ale aj myseľ.
Uznania za tvrdú prácu sú na dosah, vytrvajte v úsilí....