Aj karanténa si pýta prírodu! Nordic walking je ideálna šanca pre telo aj dušu

Bez pohybu to nejde. Dokonca ani v časoch karantény. S príchodom ozajstných jarných dní, teplého slnka, kvetinovou vôňou naplneného vzduchu to skrátka láka von. Urobte tak bezpečne a zodpovedne, no neseďte doma.

16.04.2020 15:00
Ideálne je v dnešnom období absolvovať... Foto:
Ideálne je v dnešnom období absolvovať jednotlivé výlety vo dvojici, prípadne len najbližšia rodina.
debata

Práve vonkajšie prostredie je momentálne ideálne na to, aby ste si „vyvetrali“ hlavu z domácej izolácie a zároveň urobili niečo pre svoje telo. Samozrejme, v preplnených parkoch či na prímestských cestách, ktoré okupujú korčuliari alebo cyklisti a bežci, je riziko v období pandémie stále vysoké. Riešením však môže byť napríklad nordic walking.

Pri nordic walkingu, teda chôdzi so špeciálnymi palicami, človek zapája viac ako 90 percent svalov v tele. Praktizovať sa dá v každom ročnom období, no možno práve teraz je jednou z ideálnych alternatív pohybu. Je to totiž aktivita, ktorú môžete robiť aj vzdialení od ľudí, užijete si ju len vo dvojici s partnerom či celkom sami.

„Na dedinách stačí, ak sa prejdete k najbližšiemu lesnému chodníku, ktorý dobre poznáte. V mestách odporúčame ľuďom, aby sa odviezli autom mimo hlavného ruchu. Ideálne je v dnešnom období absolvovať jednotlivé výlety vo dvojici, prípadne len najbližšia rodina. Ak niekoho stretnete, môžete si nasadiť rúško, alebo minimálne bufku – tá by mala byť povinnou výbavou,“ komentovala pre Pravdu Lucia Okoličányová – prezidentka Slovenskej asociácie nordic walking (SNWA).

Už v čase štartu epidémie a karantény sa Okoličányiová obrátila na viacerých odborníkov s otázkou, či je vhodné nordic-walking realizovať. „Dotazovala som niekoľkých lekárov aj virológov, keďže aj členovia našej asociácie sa zaujímali o to, či majú v danom čase robiť aktivity v rámci nordic-walkingu. Odborníci ich schválili. Aj s odporúčaniami, ktoré som menovala,“ pokračovala Okoličányová.

Pohyb vonku je popri fyzických benefitoch podľa nej jedným zo spôsobov psychohygieny a pomáha k zlepšovaniu mentálneho stavu. Najmä, ak ste naozaj zavretí doma (v byte). „Hýbať by sme sa určite mali denne. Walkovať každý deň sa možno nedá, ale v tom prípade si treba dopriať aspoň obyčajnú prechádzku,“ poznamenala.

V rámci Slovenskej asociácie nordic walking aj napriek koronavírusovej pandémii medzi jej členmi podporuje aktívneho a súťaživého ducha. „Je to taká online súťaž o najlepšieho walkera/walkerku. Stačí sa prihlásiť online a kráčať, kam chcete a koľko chcete. Raz mesačne potom posielate printscreen z mobilu s údajmi, koľko kto nakráčal. Doterajší rekord bol 4000 kilometrov za rok,“ poznamenala zanietená vyznavačka nordic-walkingu. „Uvidíme, koľko nakráčaných kilometrov prinesie rok v znamení korony,“ doplnila.

Lucia Okoličányová, Zakladateľka Slovenskej...

Čo by ste mali vedieť?

Nordic walking možno podľa Okoličányovej praktizovať v každom ročnom období, čo má pozitívne účinky na imunitu. Táto pohybová aktivita má mnohé modifikácie, ako napríklad aqua nordic walking, zimný nordic walking, plážový nordic walking, aerobik nordic walking, nordic running, teda beh s palicami, a ďalšie. S výnimkou strmých kopcov, na ktorých nemožno udržať správnu techniku chôdze, ho možno praktizovať v akejkoľvek lokalite, napríklad aj v mestskom parku. Zdravotných benefitov získaných z pravidelného nordic walkingu je veľké množstvo, treba však zvládnuť správnu techniku. Aj preto asociácia organizovala kurzy pre širokú verejnosť, pacientov, vrcholových športovcov a tiež pre inštruktorov. Inštruktážne videá na správnu techniku nájdete aj na oficiálnej stránke SNWA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príroda #pohyb #izolácia #Nordic walking #Lucia Okoličányová #koronavírus #karanténa

+ Nebuďte negatívny, práve naopak, konečne máte dôvod na úsmev.
Úspech príde vtedy keď sa budete snažiť a...

+ Výsledky neoklamete, preto buďte radšej úprimný hneď od začiatku.
Nebojte sa neustále, kazí vám to vykonávať...