Umývanie rúk v zaujímavej štatistike! Muži ťahajú za výrazne kratší koniec než ženy

Umývať si ruky mydlom a teplou vodou po dobu 20 sekúnd je spoločne s pobytom doma a odstupom od ostatných ľudí najlepšou zbraňou, ktorú máme proti koronavírusu.

15.04.2020 16:30
ruky, umývanie rúk, mydlo, voda Foto:
Ako často si umývate ruky?
debata

Existuje ale jeden zásadný a pritom len zriedka spomínaný rozdiel v tomto základnom hygienickom návyku: ženy si umývajú ruky častejšie a starostlivejšie ako muži, napísal spravodajský server.

Roky prieskumov, pozorovanie aj štúdií zistili, že u žien je pravdepodobnejšie, že si po návšteve toalety umyjú ruky, použijú mydlo a drhnú si ich dlhšie ako muži. Stále ale zostáva prekvapivo veľký počet osôb oboch pohlaví, ktorí si ruky vôbec neumývajú.

Vedci navyše museli vymýšľať chytré spôsoby, ako tieto údaje získať, pretože väčšina ľudí vám povie, aké dôležité je umyť si ruky po návšteve toalety – a to aj v prípade, že to sami nerobia.

"Môžete treba ísť na letisku na toalety, a keď vyjdete von, niekto sa vás spýta: ‚Umyl alebo umyla ste si ruky?‘ A čo odpoviete? Samozrejme áno, "povedal Carl Borchgrevink z Michiganskej štátnej univerzity.

Keď sa vedci ľudí len pýtali na ich zvyky týkajúce sa umývania rúk, zistili, že „údaje, ktoré ľudia hlásili, sú trochu privysoké“, povedal Borchgrevink. Aby získali spoľahlivejšie informácie o tom, čo ľudia naozaj robia potom, čo použili záchod, Borchgrevink poveril 12 asistentov, aby nenápadne postávali na štyroch rôznych toaletách v internáte i mimo neho a sledovali, čo takmer 4 000 mužov a žien urobia. Výsledky štúdie z roku 2013 vedca šokovali.

Zhruba 15 percent mužov si ruky neumylo vôbec, rovnako ako sedem percent žien. Keď už si ruky umyli, len 50 percent mužov použilo mydlo v porovnaní so 78 percentami žien. A celkovo len päť percent ľudí, ktorí použili toaletu, si umývali ruky dosť dlho na to, aby zabili baktérie, ktoré môžu spôsobovať infekcie.

Väčšia štúdia uverejnená v roku 2009, ktorá použila technologicky vyspelejšie metódy sledovania a zamerala sa na rušné diaľničné odpočívadlá vo Veľkej Británii, priniesla nemenej neradostné výsledky. S pomocou bezdrôtového zariadenia, ktoré sledovalo osoby pri umývadlách, zozbierali vedci údaje z takmer 200 000 návštev toaliet počas trojmesačného obdobia. A zistili, že len 31 percent mužov a 65 percent žien si umyli ruky mydlom.

„Je to veľký rozdiel – ruky si umylo mydlom dvakrát viac žien ako mužov,“ povedala autorka štúdie, profesorka psychológie zdravia Susan Michieová z londýnskej univerzity UCL. „Ďalším zaujímavým výsledkom bolo, že čím viac ľudí sa práve na toalete pohybovalo, tým pravdepodobnejšie bolo, že si umyjú ruky,“ dodala.

Zatiaľ sa neuskutočnil výskum, ktorý by sa snažil zistiť, prečo sú v umývaní rúk takéto rozdiely medzi mužmi a ženami. Podľa Michieovej ide pravdepodobne skôr o spoločensky naprogramované správania, než záležitosť genetiky. „Ženy sú viac sústredené na starostlivosť ako muži, či už ide o starostlivosť o deti, domácnosť alebo osobnú starostlivosť,“ uviedla.

Borchgrevink mieni, že muži si umývajú ruky menej často ako ženy preto, že si pripadajú „ako príliš veľkí chlapíci, aby sa báli baktérií“. „Skúšali sme sa pýtať mužov, ktorí si neumyli ruky. A oni sa na nás pohoršene pozreli a hovorili: ‚Ja som čistý, nepotrebujem si umývať ruky‘. Mali pocit, že sú neporaziteľní.“

debata chyba
Viac na túto tému: #hygiena #starostlivosť #umývanie rúk #dezinfekcia

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...