Aj pomalé chudnutie dokáže narobiť s telom zázraky

Stop frustrácii z chudnutia. Aj keď zhadzovanie váhy napreduje pomaly a odraz v zrkadle neukazuje ešte ideálnu postavu, každý zhodený kilogram dokáže dramaticky meniť ľudské telo. Vedci sa dušujú, že už pri strate dvoch kilogramov hmotnosti sa začnú diať v ľudskom organizme zmeny, ktoré vedú k celkovej transformácii tela. Prečo je tomu tak?

08.04.2020 17:00
žena so šalátom Foto:
Pri zdravom chudnutí dochádza v organizme k viacerým pozitívnym zmenám.
debata

Pri dvoch kilách sa začína zmena

Zdravé chudnutie je také, pri ktorom sa zbavíme približne 1 – 1,5 kg nadváhy počas jedného týždňa. Všetko nad túto hranicu môže mať pre ľudský organizmus nebezpečné následky, pokiaľ sa, samozrejme, redukcia nadváhy nedeje pod dohľadom lekára. Hoci sa môže zdať, že po zhodení spomínaného objemu nevidno na tele žiadne zmeny, opak je pravdou. Odborníci upozorňujú, že už pri schudnutí 2 – 2,5 kg hmotnosti dochádza v organizme k viacerým pozitívnym zmenám. Prvou zmenou je zmenšovanie tukových zásob. Každá diéta, ktorá je založená na zníženom príjme kalórií a cvičení, má za následok zmenšovanie tukových buniek. „Keď telo začne odoberať energiu z tukových zásob, aby nahradilo energiu z potravín, ktoré vynechávame, tukové bunky sa začnú zmršťovať,“ uviedol pre portál eatthis.com Dr. Mike Roussell. Naopak, opätovné získavanie hmotnosti môže spustiť opačný proces. „Tukové bunky sa v takomto prípade zväčšujú viac než predtým,“ podotýka expert na výživu.

Lepší krvný cukor, menej hladu

Strata hoci len dvoch kilogramov tuku zlepšuje schopnosť ľudského tela spracovávať krvný cukor. Výkyvy hladín cukru v krvi poznajú nielen cukrovkári v podobe ťažkých zdravotných príznakov, ale aj zdraví ľudia, ktorí môžu pri kolísaní cukru trpieť nervozitou, podráždenosťou a únavou. Podľa Dr. Roussella konzumácia menších porcií jedla a zvýšenie fyzickej námahy v podobe cvičenia vedú k lepšej citlivosti organizmu na hormón inzulín, ktorý má za úlohu štiepenie cukrov. Takýmto mechanizmoch dochádza k stabilizácii hladín cukru v krvi, čo sa v konečnom dôsledku môže premietnuť do väčšej kontroly hladu. So zlepšením citlivosti na inzulín pozitívne súvisí aj úprava produkcie iných hormónov. Takýmto príkladom je ghrelín, takzvaný hormón hladu. Pri stabilizácii krvného cukru sa znižuje jeho produkcia, čím sa môžeme vyhnúť takzvanému vlčiemu hladu.

Preč s váhou i zápalmi

Pri chudnutí dochádza tiež k znižovaniu zápalov v ľudskom tele. Netreba sa obávať, že zápal je niečím, s čím by náš organizmus nepočítal. Vyskytuje sa bežne ako reakcia imunitného systému na prítomnosť cudzorodých látok. V prípade nadmernej hmotnosti či obezity však môže dochádzať k nárastu zápalových procesov, čo neskôr vedie k chronickým ochoreniam akými sú srdcové ochorenia, cukrovka a rakovina. Vedci v nedávnej štúdii zverejnili, že strata až šiestich kilogramov hmotnosti znižuje produkciu zápalových proteínov. Rovnako sa zlepšujú funkcie imunitného systému, čo má za následok odolnosť voči viacerým infekčným ochoreniam.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zápal #vlčí hlad #zdravé chudnutie #inzulín #ghrelín #krvný cukor

+ Malé kroky vedú k veľkým zmenám v zdraví a športe.
Nevyberajte si tú najjednoduchšiu cestu, nie je to poslanie...

+ Čerstvý vzduch a pohyb vonku zlepšia vašu kondíciu.
Nové projekty v práci vám prinesú vzrušenie a výzvy....