Ako sa v týchto dňoch ubrániť prejedaniu zo stresu? Radia odborníci...

Stresové prejedanie sa je vecou, ​​s ktorou sa množstvo ľudí pravidelne stretáva aj za normálnych okolností.

06.04.2020 17:00
Prejedanie sa nerobí nášmu telu najlepšiu službu. Foto:
Prejedanie sa nerobí nášmu telu najlepšiu službu.
debata

Ale v náročných časoch, ako je terajšia pandémia choroby COVID-19, tento problém postihuje dokonca aj tých, čo zvyčajne nezaháňajú úzkosť či iné emócie jedlom, napísal spravodajský server.

„Mám pocit, že by som si mala držať sociálny odstup od svojej chladničky,“ povedala Lisa C., ktorá si nepriala zverejniť celé priezvisko. Táto právnička, ktorá teraz pracuje z domu, dodala, že „zísť dole po schodoch pre jedlo a zase vyjsť hore“ je jediný pohyb, ktorý teraz absolvuje.

Lisa nie je jediná, koho trápi podobný problém. „Mám dojem, akoby som posledných desať dní stále len niečo jedla,“ uviedla Liliana Fazendeirová, ktorá je doma s dvojročným synom od doby, čo prestali fungovať ich jasle.

„Za posledné dva týždne, čo som doma, som si uvedomila, že sa upokojujem tým, že tu a tam si vezmem niečo malé sladké, a na večeru si pridávam ďalšiu porciu,“ povedala Natalie Santos Fergusonová z Baltimoru v Marylande. „A k tomu navyše stále niečo pečiem, a to tiež nepomáha. Nechcem, aby deti videli, aké mám obavy, a tak aby mi nepovolili nervy, vezmem najbližšiu maškrtu, aby som sa cítila dobre,“ dodala Fergusonová.

„Keď sú ľudia, čo sú zvyknutí zajedať stres, celý deň v kancelárii a robia stresujúcu prácu, môže to pre nich byť úľava, keď prídu domov a dajú si niečo, čo pre nich nie je zdravé. Ale keď sú doma, majú k tomuto jedlu prístup celý deň,“ povedala registrovaná dietologička Bonnie Taubová-Dixová, autorka knihy Než to zjete, prečítajte si to, alebo od etikety na stôl. Bonnie tiež založila webovú stránku BetterThanDie­ting.com.

Či už je to váš prvý boj sa zajedaním stresu, alebo vás znepokojuje, že týmto spôsobom čím ďalej tým viac riešite svoje emócie, mali by ste vedieť, že existujú spôsoby, ako to zvládnuť. A dobrou správou je, že to nemusí znamenať vzdať sa obľúbených maškŕt.

V prvom rade sa naučte kontrolovať spúšťače. Skúste si uvedomiť, čo zvyšuje váš stres, a potom vytvorte plán, ako sa ho vyvarovať, radí newyorská dietologička Martha McKittricková. Či už ide o sledovanie správ alebo rozhovor s priateľmi alebo príbuznými, ktorí vás iritujú – je dôležité nájsť spôsob, ako podobné spúšťače minimalizovať. „Skúste napríklad obmedziť množstvo správ, na ktoré sa pozriete, alebo povedať kamarátovi, že máte len päť minút,“ radí.

Ak si nie ste istí, čo vaše úzkosti spúšťa, začnite si viesť stravovací denník, ktorý môže pomôcť odhaliť vaše stresové stravovacie vzorce, myslí si dietologička Carolyn O'Neilová. „Zapisujte si do neho, čo jete, kedy, koľko, či ste pri tom sedeli alebo stáli, a s kým.“

Neodopierajte si svoje obľúbené lahôdky. Teraz nie je vhodná doba vzdávať sa ich. Jedlo je viac než len výživa – je to tiež radosť. A očakávať, že sa vzdáte toho, čo môže byť jedna z posledných radostí, ktoré ešte ostali, je dosť nerealistické a hlavne zbytočné.

„Nech je to syr, čokoláda, zemiakové lupienky alebo víno, nevykazujte svoje obľúbené veci z kuchynského kráľovstva,“ dodala O'Neilová. „Nikto by sa nemal hrešiť za veci, ktoré by normálne neurobil. A tiež to nie je vhodná doba pre prísnu diétu.“

Je však dôležité vytvoriť si zdravý vzťah so svojimi obľúbenými potravinami, aby ste mali všetko pod kontrolou a vyhli sa stresujúcemu prejedaniu a priberaniu na váhe. To zahŕňa aj ich konzumácii v rozumných dávkach. Pomôže, keď si ich vopred rozdelíte na porcie – napríklad veľký sáčok zemiakových lupienkov do niekoľkých menších zipsových sáčkov, aby ste v strese nezjedli celé XXL balenie.

debata chyba
Viac na túto tému: #stres #prejedanie sa #trik #dietológ #koronavírus

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...