Vláknina potlačí chuť do jedla
K ideálnym prostriedkom na zmiernenie neodolateľných chúťok na sladkosti, mastné a slané jedlá zaraďujeme vlákninu. Ide o druh sacharidu, ktorý na seba dokáže naviazať v tráviacom trakte vodu, toxické látky a ďalšie škodliviny. Takýmto spôsobom zaplní objem žalúdka a do mozgu sa vysiela signál, ktorý oklame telo a napovie mu, že už nie je hladné. Odporúčaná denná dávka vlákniny je na úrovni tridsiatich gramov denne. Nejde o malé množstvo, a preto je vhodné ustrážiť si, či ho dokážeme pre telo skutočne zabezpečiť. Vlákninu budeme darmo hľadať v rýchlom občerstvení, múke, sladkostiach, múčnych jedlách a mäse. Skvelým zdrojom tejto látky je predovšetkým celozrnná múka, nelúpaná ryža, zemiaky. Okrem toho sa vysokým obsahom vlákniny chváli aj ovocie a zelenina, a to listová, koreňová aj hlúbová.
Boj s hladom vyhrávajú dobré baktérie
Odborníci odporúčajú proti hladu aj zopár iných šikovných trikov. Málokto tuší, že svoju úlohu dokážu v tomto prípade zohrať aj fermentované potraviny. Tento druh potravy zvyšuje v zažívacom ústrojenstve množstvo dobrých baktérií, ktoré sú potrebné na udržanie hladu na uzde. Vedci zároveň tvrdia, že vyvážená mikroflóra v črevách sa môže podpísať aj pod potlačenie striedavých chutí na sladkosti či slané jedlá. Dobré baktérie zároveň pomáhajú udržiavať v tele rovnováhu, ktorá je napríklad nevyhnutná pri potláčaní infekcií a pri celkovom posilňovaní imunitného systému. Výbornou voľbou spomedzi týchto potravín sú preto biele jogurty, kvasené mliečne výrobky. Z rastlinných zdrojov dominuje najmä kyslá kapusta, ale aj exotické špeciality kimči a miso. Prvé spomínané jedlo patrí k tradičným kórejským jedlám a skladá sa z čínskej kapusty, bielej reďkovky, mladej cibuľky, póru a mrkvy. Miso je špeciálna japonská pasta, ktorá sa vyrába zo sóje a používa sa na dochucovanie jedál.
Proteíny naplnia hladný žalúdok
Pocit plného žalúdka vyvoláva aj strava bohatá na kvalitné bielkoviny. Proteíny patria medzi základné stavebné látky a sú nevyhnutné na regeneráciu a rast svalov. Ich výhodou oproti iným zložkám potravy je to, že nás dokážu zasýtiť na dlhší čas. Niektoré štúdie pripisujú bielkovinám schopnosť znižovať chuť do jedla a vytvárať pocit zasýtenia na niekoľko hodín. Vedľajším benefitom konzumácie proteínov je udržiavanie mozgu v skvelej kondícii, pretože nie je zaťažovaný cukrom a zabezpečenie stabilnej hladiny cukru v krvi. Medzi najlepšie zdroje bielkovín patria kuracie, hovädzie mäso, vajcia, syry. Pokiaľ z rôznych dôvodov netúžime po proteínoch zo živočíšnych zdrojov, nahradiť ich môžeme rastlinnými potravinami, a to orechmi či semenami rastlín.
Sladké sny, menej jedla
Nepríjemné pocity hladu sa objavujú aj v čase nedostatočného spánku. Chabý nočný odpočinok si vyžiada od ľudského organizmu svoju daň, a to v podobe neutíchajúcej chuti do jedla. Spánok je nevyhnutný na správne fungovanie mozgu, imunitného systému a vďaka kvalitnému odpočinku sa znižuje riziko srdcovocievnych chorôb a rakoviny. Pokiaľ trpíme nedostatkom spánku, organizmus začne produkovať hormón grelín, ktorý stimuluje chuť do jedla. Naopak, dostatok spánku v trvaní minimálne 7 – 8 hodín uvoľňuje do tela hormón leptín, ktorý podporuje pocit nasýtenia.