Ako posilniť imunitu potravinami? Tu sú tipy, čo by ste určite mali skúsiť

Imunitný systém, ktorého úlohou je chrániť organizmus, môže byť posilnený vďaka vyváženej strave.

05.04.2020 08:00
mäso, hovädzie Foto:
Nielen ovocie a zelenina, ale tiež napríklad chudé hovädzie mäso pomáha posilňovať imunitu. Vďaka vysokému obsahu zinku.
debata (1)

Napríklad vitamín C obsiahnutý v zelenine alebo v kivi má antioxidačné účinky a pomáha chrániť naše telo, píše francúzsky týždenník L'Express.

Niektoré potraviny nám môžu pomôcť upevniť náš imunitný systém. Ten tvorí celok orgánov, tkanív, buniek a molekúl, ktoré zaisťujú imunitu, teda schopnosť chrániť sa pred toxickými alebo infekčnými látkami pochádzajúcimi zvonku, ako sú vírusy, baktérie či parazity. Tieto zložité mechanizmy sú nevyhnutné pre naše prežitie a správne fungovanie celého tela.

Náš organizmus zabezpečuje túto úlohu prirodzene, ale do hry vstupujú vonkajšie faktory. „Imunitný systém sa udržuje zdravou a vyváženou výživou, ale aj hygienou a pravidelným športovaním,“ zdôrazňuje dietologička Ysabelle Levasseurová z Paríža. Ako teda posilniť imunitný systém a bojovať proti infekcii? Základom je jesť veľa veľa vitamínov – najmä A, B 9, C a D. Súčasťou stravy by však mali byť aj minerály a ďalšie dôležité látky.

Céčko najlepšie v surovom stave

Vitamín C nájdeme v pomarančoch, v kivi, v čiernych ríbezliach, v chrene či v paprikách. To nám umožní skonzumovať správnu dávku vitamínu C, ktorý má antioxidačné a ochranné účinky. Ovocie a zeleninu je najlepšie konzumovať v surovom stave, pretože je citlivá na teplo a svetlo. Vitamín C chráni pred voľnými radikálmi a je rovnako obranou pred vírusovými infekciami.

Sardinky a k nim trochu slnka

Vitamín D je tiež veľmi dôležitý, pretože prispieva k produkcii bielych krviniek nevyhnutných k ochrane tela pred vonkajším napadnutím. Nájdeme ho v plnotučných mliečnych výrobkoch, vo vajciach, sardinkách, ančovičkách, v treščej pečeni alebo v makrelách. Sardinky a makrely v konzerve sú pravými klenotmi. Odborníci však odporúčajú k správnej strave pridať aj trochu slnečných lúčov, ktoré sú práve pre tvorbu vitamínu D v tele veľmi dôležité.

Chrumkavá mrkva na imunitu

Vitamín A (ktorého prekurzor, známy betakarotén, môže pôsobiť ako účinný antioxidant) má v organizme mnoho funkcií, najmä pokiaľ ide o zrak a zdravú pokožku. Pôsobí však aj v imunitnom systéme. Nájdeme ho v sladkých sladké zemiaky, v mrkve, v tekvici, petržlene, v rybom tuku alebo v pečeni.

Brokolica či banány – to sú vitamíny B

Konečne vitamín B 9 je obsiahnutý v listovej zelenine (brokolicu, špenátu či keli), v pečeni, v banánoch, vo vajciach alebo v mäse. Pomáha pri raste tkanív, znižuje únavu a prispieva k správnemu fungovaniu imunitného systému.

Probiotiká

Väčšina imunitných buniek sa nachádza v črevách. Nerovnováha črevnej flóry je bránou pre prienik infekcie. Probiotiká tvoria armádu mikroorganizmov, ktoré udržujú rovnováhu črevnej flóry a posilňujú imunitu. Nájdeme ich v jogurtoch, fermentovaných mliečnych výrobkoch, ako je kefír, v menšej miere v čerstvých syroch či ešte v kapuste, topinambure, v cesnaku a cibuli.

S infekciou bojuje aj horčík či zinok

Nesmierne dôležitý je horčík. Keď nám chýba, sme unavení a citlivejší k infekcii. Môžeme ho prijímať v morských plodoch, v kakau a čiernej čokoláde, v minerálnych vodách s obsahom magnézia, v orechoch, banánoch či v celozrnnej ryži. Zinok sa zase podieľa na činnosti viac ako 200 enzýmov, zvlášť tých, ktoré zaisťujú ochranu proti voľných radikálom. Je dôležitý pre fungovanie týmusu, orgánu imunitného systému. Nájdeme ho v ustriciach a mäse, najmä hovädzom. A nakoniec nezabúdajme ani na selén. Aj ten pomáha v boji proti voľným radikálom a stimuluje imunitu. Obsahujú ho ryby a morské plody.

Video
Profesionálny kuchár ukáže ako sa robia thajské opekané rezance
1 debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #strava #Telo #vitamín

+ Nezabúdajte ani na preventívne prehliadky, je to dôležité.
Opatrnosť pri výdavkoch sa vyplatí, ušetrite pre...

+ Spánok je dôležitý a vy ho máte príliš málo, tak zostaňte v posteli.
Nenechávajte rozhodnutie len na svojich...