Ktoré zlozvyky sabotujú chudnutie?

Podrážanie kolien samému sebe pri chudnutí nie je ničím výnimočných. Nejde, samozrejme, o úmyselné ničenie vlastných snov o vytúženej postave. Ale skôr o súbor drobností, ktoré robíme automaticky bez toho, aby sme si uvedomovali, že môžu mať negatívny dopad na našu snahu zbaviť sa nadbytočných kilogramov tuku. Čomu sa vyhnúť?

29.03.2020 16:00
chudnutie, hmotnosť, chudosť Foto:
V snahe dosiahnuť štíhle krivky robíme niektoré veci, ktoré dokážu naše plány zmariť.
debata

Väčšina ľudí chce schudnúť

Svetové štatistiky poukazujú na skutočnosť, že približne 70 % ľudí túži počas života schudnúť minimálne päť kilogramov. Ide pritom o ľudí s nadváhou, obezitou, ale aj s normálnou hmotnosťou. V snahe dosiahnuť povestné štíhle krivky meníme stravovanie a pridávame do svojho voľného času omnoho viac pohybu ako kedykoľvek pretým. Niektoré veci však dokážu naše plány zmariť. Dejú sa síce nenápadne, pričom ich výsledok je vždy rovnaký. Sabotujú chudnutie.

Chabý spánok, viac kilogramov

Jedným zo základných pravidiel zaručeného zhadzovania nadváhy je dodržiavanie kvalitného spánku. Vo všeobecnosti sa hovorí o šiestich až ôsmich hodinách denne. Problém však v tomto prípade nastáva, ak si zdriemneme aj mimo vyhradeného času na nočný odpočinok. Víkendové pospávanie dokáže narušiť takzvaný cirkadiánny rytmus, teda striedanie bdenia a spania. Podobne sme na tom aj v opačnej situácii. Strata čo už len tridsiatich minút spánku môže navodiť neutíchajúci hlad. V takýchto prípadoch sa aktivuje v tele hormón ghrelín, ktorý stimuluje hlad a vedie k prejedaniu. Zárukou bezpečného chudnutia je dodržiavanie rovnakého času na zaspávanie a vstávanie, pričom tento čas je možné počas víkendov posunúť o hodinu neskôr.

Ničí slnko tuky?

Úbytok na hmotnosti súvisí aj s denným svetlom. Pokiaľ vstávame do nového dňa a na oknách sú zatiahnuté žalúzie, môžu sa vyskytnúť problémy. Viaceré štúdie presviedčajú, že ľudia, ktorí sú vystavení slnečnému žiareniu od ôsmej hodiny do poludnia majú menšie riziko priberania na váhe. Vedci sa totiž domnievajú, že „ranné“ slnko pomáha synchronizovať metabolizmus, čo vedie k efektívnejšiemu spaľovaniu tukov. S ranným vstávaním, ktoré ruinuje diétu súvisí aj pitie kávy. Počas noci dochádza v ľudskom tele k úbytku vody, čo vedie k miernej dehydratácii. Úbytok tekutín ešte viac povzbudí pitie kávy, o ktorej je známe, že odvodňuje organizmus. V tejto súvislosti sa preto odporúča tesne po zobudení doplniť tekutiny aspoň pohárom vlažnej vody. Po káve sa má vypiť aspoň 3 dcl vody.

Mliečne výrobky. Áno či nie?

Pre obdobie držania diéty je typické vyhýbať sa niektorým na prvý pohľad tučným potravinám. Častou chybou je údajne to, ak zanevrieme na mliečne výrobky, napríklad na jogurty a syry. Spomínané potraviny obsahujú vysoké množstvo minerálnej látky zvanej vápnik, ktorá je kľúčová pri metabolizovaní jedla. Vápnik v podstate reguluje to, či spaľujeme kalórie, alebo sa táto energia hromadí do podkožného tuku. Medzi rastlinné zdroje vápnika patrí najmä mak, sezam, chia semienka, ale aj listová zelenina, brokolica, tofu, mandle a vlašské orechy.

Zrýchľuje látkovú premenu

Pre správne chudnutie netreba zabúdať na dostatočný príjem bielkovín zo stravy. Konzumácia proteínov takmer pri každom jedle zvyšuje pocit zasýtenia. Príjem bielkovín a pravidelné cvičenie vplýva na rast svalovej hmoty, ktorá dokáže zvýšiť metabolizmus tela až o 30 %. V nedávnej štúdii sa realizoval výskum, pri ktorom sa nahradili raňajky a večere kokteilom s vysokým obsahom proteínov. Skúmaná vzorka ľudí schudla v priebehu troch mesiacov až 10 kilogramov na váhe. Zdrojmi bielkovín sú mäso, mlieko, vajíčka, orechy a semená rastlín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #spánok #káva #mliečne výrobky #vápnik #bielkoviny #vstávanie #ranné slnko

+ Zvoľte si vhodnú starostlivosť pre vašu pokožku, nepoužívajte hocičo.
Zvážte oblečenie aké nakupujete, môžete sa...

+ Nový športový režim prinesie posilnenie tela aj ducha.
Ak niečo pokazíte, aj si zato zaplatíte, myslite však do...