Cestoviny na zemi? 5 sekundové pravidlo neplatí vždy!

Určite ste to už niekedy spravili. Ak vám padlo jedlo na zem, rýchlo ste ho zdvihli a vložili do úst. Je to nebezpečné, resp. do piatich sekúnd bezpečné?

31.03.2020 15:00
penne, špenát, cestoviny, bazalka Foto:
Keď padne na zem cestovina s omáčkou...?
debata

Zdá sa, že baktérie sú trpezlivé. Máte stopky? Pretože podľa päť sekundového pravidla musíte päť sekúnd poslušne počkať, kým sa vrhnete na sušienku, hranolček alebo iné jedlo, ktoré padlo na zem. Ak ho vezmete v tomto krátkom časovom úseku, môžete doň ešte vždy bez zaváhania zahryznúť?

Nad týmto bizarným pravidlom sa odborníci na hygienu a bakteriológovia pozastavovali, pretože k tomu chýbal vedecký podklad. Teraz však inžinier z NASA testoval notoricky známu teóriu. Mark Rober vysvetlil, že je dôležité, aké jedlo padá a na akú pôdu. Baktérie si určite nájdu cestu, ale napríklad pri takej suchej sušienke, ktorá padá z pohovky na koberec, je veľká pravdepodobnosť, že ju možno bez zaváhania zjesť.

Na druhej strane, cestovina s omáčkou priťahuje potenciálne baktérie oveľa rýchlejšie. Pretože čím vlhší je povrch potraviny, tým vyššia je pravdepodobnosť, že patogény ako salmonella, listéria alebo E.coli, ktoré milujú vlhké prostredie, skončia na hranolčeku alebo cestovine. Tie radšej oželieme…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jedlo #baktérie #listéria #patogény #e.coli #hranolček

+ Netrávte dni pred obrazovkou, ubližujete tým len sami sebe.
Nezabúdajte na poistenie, na určitých veciach sa...

+ Myslite hlavne na seba, doteraz ste mysleli na ostatných.
Pokiaľ niečo potrebujete, nečakáte na zľavy a...