Benefity kofeínu? Pomáha aj pri spaľovaní tukov

Kofeín sa vyskytuje nielen v káve, ale aj v iných potravinách.

31.03.2020 09:00
žena, káva, kaviareň Foto:
Ako je to s kofeínom a jeho vplyvom na chudnutie?
debata

Efektívnejšie spaľovanie tukov, zvýšenie športového výkonu aj lepšia činnosť srdca? Najnovšie výskumy dokazujú, že kofeínu v primeraných dávkach sa nemusíme báť, ba skôr naopak. Podľa výsledkov odborných štúdií primeraná konzumácia kávy (do 300 mg kofeínu denne, resp. do 2 – 2,5 mg kofeínu/kg telesnej hmotnosti denne) významne nezvyšuje ani celodennú tvorbu moču a preto výrazne neovplyvňuje úroveň telesných tekutín. A podobne štúdie popierajú aj obavy ľudí, dotýkajúce sa vysokého krvného tlaku.

Kofeín sa vyskytuje nielen v káve, ale aj v iných potravinách. V čaji nájdeme teín, v guarane guaranín a v čaji yerba maté je to mateín. Chemicky ide o rovnakú látku – kofeín. Kávu počas pracovného dňa na mnoho ľudí pôsobí dokonca ako balzam. "Niektorí ľudia sa boja, že po pravidelnej konzumácií kávy budú mať príliš vysoký tlak alebo zaťažené obličky. Pravdou je, že dlhodobé pitie naopak podporuje činnosť cievnej sústavy a nepreťažuje ju. Rovnako to platí o obličkách, časom prestávajú byť kofeínové nápoje pre organizmus močopudné,“ hovorí Skála.

Ako je to s kofeínom a jeho vplyvom na chudnutie? Po užití kofeínu sa v tele zvyšuje hladina adrenalínu, hormónu, ktorý nám pomáha prekonať stresovú situáciu. Následkom toho sa zintenzívňuje činnosť srdca a stimuluje organizmus, predovšetkým centrálna nervová sústava. Kofeín taktiež podporuje vylučovanie tukov z tkaniva. Vďaka tomu dochádza počas športu k väčšiemu odbúravaniu tukov a jednoduchšiemu chudnutiu. "Kofeín predlžuje športový výkon a zvyšuje bdelosť pri dlhom tréningu. Práve pre túto vlastnosť je cenený u športovcov, ktorí po ňom často siahajú v guaranových tabletách alebo káve. Skvelý je aj v prípade, že nie ste športovec. Účinok však nie je trvalý, preto odporúčam si z času na čas dať pauzu od kávy a neskôr sa k nej znova vrátiť,“ dodáva Jíří Skála.

Ak sa snažíte o redukciu hmotnosti alebo sa len jednoducho chcete stravovať zdravšie, káve alebo čaju sa vyhýbať nemusíte. Stavte radšej na zdravšiu formu, ktorá vám vďaka minimu cukru postráži líniu a vy tak môžete pustiť starosti z hlavy a len si vychutnať lahodnú proteínovú ľadovú kávu alebo matcha čaj. Ak chcete mať svoj nápoj naozaj zdravý, zabudnite na sladenie. "Biely ani trstinový cukor, med či iné sladidlá by nemali byť vmiešané do nápoja, pretože sa z neho razom stane kalorická bomba, ktorá vám v ceste za chudnutím naozaj nepomôže. Ideálne je preto vypiť nápoj bez sladidiel, mlieka či smotany a nechať tak vyniknúť jeho pravú chuť, ” odporúča Jíří Skála.

Kde nájdeme kofeín?

  • – kakao
  • – čaj
  • – káva
  • – čokoláda
  • – energetické nápoje
  • – kolové nápoje
  • – zmrzlina a iné dezerty
  • – výživové doplnky

Obsah kofeínu

  • 1 šálka kávy = 65 – 175 mg kofeínu
  • 1 plechovka energetického nápoja = približne 80 mg kofeínu
  • 1 šálka čaju = asi 50 mg kofeínu
  • 1 plechovka kolového nápoja (250 ml)= 25 – 32mg kofeínu
  • 30 g horkej čokolády = 20 mg kofeínu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kofeín #káva #krvný tlak #výkon

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...