Ovocie a zelenina v jedálničku našich detí? Prieskum priniesol zaujímavé zistenia

Bez lepku, bez laktózy, bez čokolády, niekedy dokonca aj bez ovocia či zeleniny. Aj s takýmito stravovacími obmedzeniami sa musia v dnešných dňoch čoraz častejšie pasovať nielen dospelí, ale aj deti.

26.03.2020 11:23
škôlkar, zelenina, strava, zdravé stravovanie,... Foto:
Dostatok zeleniny - nezabúdajte na to!
debata

Deti by mali jesť nielen zdravo, ale aj pestro. Pravdou však je, že pestré stravovanie detí môže byť pre niektorých rodičov doslova nesplniteľnou úlohou. V dnešnej dobe sa totiž u detí čoraz viac vyskytujú stravovacie obmedzenia rôzneho druhu. Na aktuálny stav stravovacích obmedzení, ale aj na to, či deti na Slovensku jedia dostatok ovocia a zeleniny, sa v najnovšom prieskume pozrel projekt zdravej výživy „Viem, čo zjem“. Tu sú výsledky.

Obmedzenia u detí?

Prieskum ukázal, že každé desiate dieťa vo veku 8 až 11 rokov trpí nejakou formou stravovacieho obmedzenia, kvôli ktorému musí pravidelne vynechávať zo svojho jedálnička hneď niekoľko druhov potravín. Pozitívnym zistením je, že v porovnaní s výsledkami prieskumu z roku 2017, narástol počet týchto detí len o 1 %.

Aké formy stravovacích obmedzení mávajú deti najčastejšie? Deti trpia alergiou na laktózu, celkom ich bolo až 41 %. Avšak aj napriek tomu, že s touto intoleranciou bojujú deti najčastejšie, ich počet sa oproti zisteniam z roku 2017 znížil až o 10 %. Veľmi časté sú, prekvapivo, aj stravovacie obmedzenia spojené s ovocím a zeleninou, ktorými trpí až 19 % detí. Táto zložka potravy by pritom mala predstavovať dôležitú súčasť vyváženého detského jedálnička plného vlákniny, antioxidantov, minerálov, enzýmov či iných zdraviu prospešných vitamínov.

Medzi ďalšie stravovacie obmedzenia u detí v tomto veku patrí podľa prieskumu histaminovaná intolerancia (13 %), bezlepková diéta (11 %), alergie všeobecne (10 %), čokoláda (5 %), reflux (2 %) či akútna pankreatitída (1 %). Zaujímavosťou je aj zistenie, že diabetesom trpia 2 % týchto detí, čo predstavuje oproti predošlým zisteniam polovičný nárast.

Ovocie a zelenina každý deň

Konzumácia ovocia a zeleniny závisí najmä od veku detí, ale aj od príjmov a vzdelania rodičov. Každodenný prísun ovocia a zeleniny mávajú totiž najčastejšie práve deti z 3. a 4. ročníkov základných škôl (51 %) a taktiež deti, ktorých rodičia majú vysokoškolské vzdelanie (52 %).

Na druhej strane, už menej pozitívnym zistením je, že deti síce konzumujú ovocie a zeleninu častejšie, no v badateľne menšom množstve. Až 63 % detí zje len 1 porciu za deň, čo predstavuje oproti roku 2017 nárast až o 10 %. Pokles bol zaznamenaný u detí, ktoré zjedia denne 2 – 3 porcie ovocie a zeleniny, aktuálne to je 35 %. Viac informácii nájdete na www.viemcozjem.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #strava #ovocie #zelenina #lepok

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...