Zopakujte si správne umývanie rúk... Na tieto zásady treba myslieť tiež!

Techniky správneho umývania rúk sa objavujú momentálne všade. Ale nikdy nezaškodí zopakovať si ich.

22.03.2020 08:00
umývanie rúk matka dcéra Foto:
Techniku správneho umývania rúk by ste mali naučiť aj deti.
debata (2)

Ruky by sa mali umývať teplou vodou a dostatočným množstvom mydla. Človek by si najskôr mal vyčistiť dlane, potom chrbty rúk a tiež vnútorné strany prstov. Informoval o tom Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na svojej webovej stránke.

Doplnil, že najvhodnejšie je mydliť si ruky krúživým pohybom a potom ich opláchnuť vodou. Správne umývanie rúk má podľa ÚVZ trvať 40 až 60 sekúnd. Utrieť ich treba dôkladne jednorazovou utierkou alebo čistým uterákom. Textilné uteráky epidemiologička Jana Skalová odporúča používať iba v domácnosti, kde má každý človek svoj uterák.

Ruky by si ľudia mali umývať po každom návrate domov či do práce z vonkajšieho prostredia. Taktiež pri akomkoľvek pocite nečistých rúk, po ceste v hromadnej doprave, pred prípravou jedla, počas nej a po nej, po každom použití toalety, pred zaobchádzaním s bábätkom a po výmene plienky, po manipulácii s odpadom či so zvieraťom a jeho krmivom. Tiež pred návštevou nemocnice a lekára a po nej, uvádza ÚVZ.

Dôkladným umývaním rúk a dodržiavaním základných hygienických návykov môžu ľudia znížiť riziko šírenia nového koronavírusu, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, aj ďalším respiračným chorobám. Ak človek nemá k dispozícii vodu a mydlo, môže použiť dezinfekčný prostriedok na báze alkoholu.

ÚVZ zdôrazňuje, že je tiež nutné vyhýbať sa miestam s vysokou koncentráciou ľudí. Ak je to možné, dezinfikovať povrchy a kľučky dezinfekčnými prostriedkami s obsahom chlóru či jódu. Podľa odborníkov tiež netreba zabúdať na to, že choroboplodné zárodky môžu byť na tlačidlách zvončekov, na vodovodných batériách, na nákupných vozíkoch, tlačidlách bankomatov alebo platobných terminálov v obchodoch a iných bežne používaných predmetoch.

Dôležité tiež je myslieť na to, že pri kýchaní a kašľaní si musíte zakryť ústa jednorazovou papierovou vreckovkou a následne ju zahodiť, prípadne kýchať do lakťovej jamky. „Cez deň sa snažme nedotýkať sa rukami tváre, nosa, úst či očí. Ak totiž máme na rukách zachytený vírus, pri dotyku s tvárou si ho sami môžeme preniesť do dýchacích ciest,“ zdôraznila Skalová.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #hygiena #technika #ruky #mydlo #dezinfekcia #koronavírus

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...