Prečo nie je detoxikácia len o tabletkách?

Zbavovanie sa toxínov, pocitu únavy či nadbytočných kilogramov ide o čosi lepšie pri pravidelnej očiste organizmu.

13.03.2020 07:00
detox, ovocie, zelenina, štíhla línia Foto:
Detoxikácia je o celkovej zmene životného štýlu.
debata

V tomto prípade však už dávno neplatí, že na očistenie tela je potrebné užívať za hrsť tabletiek. Ako hovorí v rozhovore pre Pravdu diplomovaný fyzioterapeut Martin Minárech zo spoločnosti Kompava, detoxikácia je o celkovej zmene životného štýlu.

Čo sa skrýva pod pojmom detoxikácia organizmu?

Ľudský organizmus dokáže vlastným a prirodzeným perfektným spôsobom spracovať a vylúčiť škodlivé látky. Hlavnú úlohu v zbavovaní sa potencionálnych toxínov zohrávajú pľúca, obličky, pečeň, pokožka a celá tráviaca sústava. Jednoducho povedané, ľudský organizmus je sám o sebe najlepší detoxikačný nástroj.

Kedy by mali ľudia siahať po „detoxe“?

Dnešná „rýchla doba“ so sebou prináša nepravidelné a rôzne formy stravovania, zlé alebo žiadne návyky, ktoré spôsobujú rôzne poruchy fungovania organizmu. Medzi najčastejšie patria tráviace ťažkosti, spomalený metabolizmus, problémy s vyprázdňovaním, čo vedie k zlej regenerácii. Nepravidelná alebo žiadna pohybová aktivita, stres a úzkosť dokážu vážne narušiť spánok a celkové fungovanie organizmu. Všetky tieto faktory spôsobia, že organizmus si naruší a spomalí svoj prirodzený očistný rituál.

K akým zmenám dochádza v organizme počas tohto procesu?

Organizmus začne perfektne pracovať, zlepší sa vyprázdňovanie, urýchlia sa metabolické procesy. S dostatočným príjmom živín sa zlepší aj výkon a regenerácia organizmu.

Aké sú základné metódy, resp. formy detoxikácie organizmu?

Dodržiavanie celodenného pitného režimu dokáže radikálne ovplyvniť fungovanie organizmu. Myslím tým kvalitný pitný režim vo forme čaju, minerálky alebo iontového nápoja. Strava bohatá na vlákninu a obmedzenie konzumácie červeného mäsa minimálne dvakrát týždenne. Vyhýbanie sa vysoko-energetickému a nekvalitnému jedlu (vždy je možnosť sa kvalitne niekde najesť). Dĺžka a pravidelnosť spánku má radikálny vplyv na hormonálnu sústavu, reakciu na stres, kognitívne funkcie mozgu a pracovný výkon.

Aké benefity prináša pre zovňajšok človeka, pleť, vlasy a podobne?

Správne dodržiavanie návykov ako je spánok, kvalitná a pravidelná strava, príjem vitamínov a antioxidantov ma pozitívny vplyv na organizmus. Kvalitná výživa sa prejaví na dobrom fungovaní nášho tela. Ak organizmus dostáva plnohodnotné živiny bez zbytočností ako sú vysoko-energetické jedlá a nápoje, alkohol, vysoký príjem tukov, potom nemusí bojovať so spracovaním týchto látok. V prípade, že je tomu tak, časom sa to prejaví na kvalite trávenia, vylučovania a pokožky.

Ako zabrániť tomu, aby sme počas tohto procesu nestrácali energiu?

Ak obmedzíme vysoké kalórie, na ktoré sme boli doteraz zvyknutí, bude to mať vplyv a náš energetický výdaj. Preto je dobré robiť postupné a nie radikálne zmeny v stravovaní. Niektoré podporné rastlinné látky môžu spôsobiť zvýšené potenie, častejšiu stolicu alebo zníženie pocitu únavy. Všetko záleží od toho v akom stave sa nachádza organizmus. Určite neodporúčam robiť extrémne zmeny v stravovaní a užívaní výživových doplnkov na základe vidiny rýchleho schudnutia, ktoré musí byť do mesiaca lebo sa blíži svadba, ples, dovolenky…

Ako ovplyvňuje detoxikácia ovládanie chuti do jedla a potrebu prijímania veľkého množstva potravy?

Základom je pravidelný príjem kalórií, následkom toho nebudete pociťovať extrémny hlad, či už v priebehu dňa alebo vo večerných hodinách. Ak chcete oklamať žalúdok a zachovať si pocit nasýtenia, použite výživové doplnky s obsahom rozpustnej a nerozpustnej vlákniny. Táto forma má pozitívny vplyv na celý tráviaci trakt.

Možno detoxikáciou organizmu dosiahnuť chudnutie? Ak áno, čo môžeme očakávať?

Strava bohatá na vlákninu, obmedzenie nekvalitných kalórií, príjem kvalitných bielkovín bude mať pozitívny vplyv na redukciu tukových zásob. Pochopiteľne, že to myslím z dlhodobého hľadiska. V prípade, ak pridáte pravidelnú pohybovú aktivitu, môže sa tento pozitívny efekt výrazne urýchliť.

Toto sú výživové doplnky na zlepšenie zdravia

1. Psyllium

Ide o vlákninu, ktorá pri vstupe do črevného traktu pôsobí ako hubovité vlákno. Absorbuje vodu v tráviacom trakte, čím prispieva k zvýšeniu objemu a zlepšeniu konzistencie stolice a k urýchleniu črevného tranzitu. Zabezpečuje tiež spomalený prechod glukózy do krvi. Medzi hlavné účinky patrí to, že zmierňuje ťažkosti s vyprázdňovaním, prispieva k normálnej funkcii črevného traktu, potláča túžbu po ďalšom jedle.

2. MSM (metylsulfonyl-metán)

Poskytuje síru na tvorbu keratínu nevyhnutného na udržiavanie krásy a zdravia pokožky, nechtov a vlasov. Výrazne zjemňuje jazvy, hojí rany a odstraňuje akné. Je dôležitý pre tvorbu kolagénu, ktorý je potrebný na správne utváranie chrupkového a kostného tkaniva.

3. Yucca

Obsahuje vo vode rozpustné (steránové) a vo vode nerozpustné (terpénové) saponíny, ktorých koncentrácia v tejto rastline je až 30%. Ich pôsobenie v organizme je fyzikálne. Saponíny spôsobujú zníženie povrchového napätia buniek tkanív na všetkých plochách v organizme a postupné, pomalé vylučovanie emulgovaných častíc (skvapalnených usadenín) z organizmu. Yucca týmto spôsobom napomáha detoxikácii organizmu.

4. Tryptofán

Prispieva k syntéze hormónov melatonínu a serotonínu, ktoré vedú k dobrej nálade, pozitívnemu mysleniu a pokojnému spánku, zvládnutiu stresových situácií a tým k zlepšeniu celkovej kondície a regenerácie.

5. Minerálne látky, antioxidanty

Zabraňujú tvorbe svalových kŕčov a dopĺňajú všetky potrebné minerály do organizmu po náročnom výkone. Pomáhajú telu zbaviť sa škodlivých toxínov pre správne fungovanie všetkých vnútorných orgánov, upravuje rovnováhu tekutín v tele, podporuje správne fungovanie nervov, svalov a srdca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #životný štýl #pitný režim #spánok #regenerácia #detoxikácia #toxíny #výživové doplnky #Martin Minarech

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...