10 000 krokov denne? Takto ich zvládnete takmer bez povšimnutia

Človek, ktorý pracuje v kancelárii a celý deň sedí za počítačom, pričom do práce aj z práce sa odvezie autom, má na konci dňa na krokomere úbohé číslo - 1 250 krokov.

11.03.2020 13:00
krok, chôdza, topánky, obuv Foto:
Počítate kroky?
debata (2)

Už každodenná prechádzka (2 až 3-kilometrová) výrazne znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Hodinový beh prinesie človeku takmer 13 000 krokov, ale tie sa počítajú aj pri menej náročných aktivitách. Tie by mali byť vo vašom každodennom programe – ako celkom prirodzene zvýšiť počet krokov denne a tým pádom dostať do života viac aktívneho pohybu?

Alarmujúce je zistenie, že človek, ktorý pracuje v kancelárii a celý deň sedí za počítačom, pričom do práce aj z práce sa odvezie autom, má na konci dňa na krokomere úbohé číslo – 1 250 krokov. Sedenie a takmer žiadne kroky pritom znamenajú vážny problém pre chrbát a chrbticu zvlášť. Nepríjemné bolesti sa často ozývajú takmer každý deň. Aj v tomto prípade sa dá pravidelnou chôdzou problémom predchádzať.

Magických 10 000 krokov denne pritom zodpovedá zhruba 7 až 8 kilometrom. Táto vzdialenosť sa dá prejsť za dve hodiny pešej chôdze. Ak si tento čas či počet krokov zodpovedne rozdelíte na dĺžku dňa, 10 000 krokov sa stane celkom slušnou výzvou – tá sa vám bude deň za dňom plniť čoraz ľahšie.

Ak vymeníte auto za 20-minútovú prechádzku do práce, hneď si môžete pripočítať asi 2 700 krokov. To isté vás čaká pri ceste domov. Schody na piate poschodie – to je asi 300 krokov – ak výstup absolvujete štyri razy (počas rána, obeda a pri odchode z práce) máte už ďalších 1200 krokov.

Krátka, aspoň 5-minútová prechádzka na obed mimo budovy, v ktorej pracujete – tam a naspäť – 1 000 krokov. Kroky môžete počítať aj v práci – namiesto vybavovania všetkého online – zájdite pár razy počas dňa za kolegami namiesto toho, aby ste im písali – aj týmto spôsob sa dopracuje k tisícke krokov. Po príchode domov ešte vyneste smeti, utrite prach alebo povysávajte – kroky nabiehajú pekne a rýchlo – vytúžená méta 10 000 krokov je tak na sklonku dňa splnená bez ťažkostí či premáhania sa.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pohyb #chôdza #krokomer #kroky

+ Zamyslite sa nad momentálnou situáciou a správajte sa podľa nej.
Uzavretie významného obchodu zlepší vašu...

+ Začnite jesť pravidelne v menších dávkach, budete sa cítiť lepšie.
Na darčeky nemusíte míňať peniaze, pokúste sa...