Prečo ženy ťahajú pri chudnutí za kratší koniec?

Muži sú z Marsu, ženy z Venuše. V prípade zhadzovania nadbytočných kilogramov tuku platí táto veta dvojnásobne. Aké sú rozdiely medzi chudnutím mužov a nežného pohlavia?

08.03.2020 16:00
debata (3)
Výživová poradkyňa Monika Tělupilová tvrdí, že... Foto: archív Moniky Tělupilovej
Monika Tělupilová Výživová poradkyňa Monika Tělupilová tvrdí, že hormóny môžu komplikovať chudnutie. Všetko však nie je stratené.

Svaly pomáhajú chudnúť

Ženy musia vynaložiť pri chudnutí viac energie než muži. Drsnejšia polovička ľudstva totiž disponuje väčším objemom svalovej hmoty ako ženy. Z tohto dôvodu majú muži vyšší bazálny metabolizmus a vydávajú viac energie pri rovnakej pohybovej aktivite alebo bežných činnostiach. „Ide o veľkú výhodu na strane mužov. Ďalším faktorom je to, že pokiaľ sa snažia obidve pohlavia chudnúť, tak ženy často siahajú po znižovaní príjmu potravy alebo po diéte. Pri opakovaných pokusoch alebo pri dlhodobom znížení energetického príjmu to vedie k spomaľovaniu metabolizmu,“ vysvetľuje pre Pravdu rozdiely v chudnutí mužov a žien výživová poradkyňa a nutričná terapeutka Mgr. Monika Tělupilová, DiS.

Muži volia pri zhadzovaní nadbytečného tuku väčšinou iné spôsoby. Začínajú sa venovať pohybovej aktivite, čo často podporí nárast svalovej hmoty. Viac aktívnej telesnej hmoty v podobe svalov vedie k zrýchleniu metabolizmu.

Ako je to so ženskými hormónmi?

Ženám v snahe získať štíhly driek robia často problémy aj samotné hormóny. K ženským pohlavným hormónom patria estrogény a typickým mužským pohlavným hormónom je testosterón. „Hormóny majú na chudnutie u žien negatívny vplyv najmä v prípade rôznych ochorení, napríklad pri zníženej funkcii štíhlej žľazy, kedy dochádza k spomaľovaniu metabolizmu. Podobne je to u žien s polycystickými vaječníkmi, kedy je chudnutie takisto komplikované,“ hovorí odborníčka na výživu, ktorá radí aj na svojom webe www.vyzivovyporadce-trener-kouc.cz.

Chudnutie u žien po menopauze je podľa nutričnej experty individuálne. U niektorých dám to totiž nie je problém, zatiaľ čo iné nevedia dosiahnuť vytúžený úspech. „Vplyv hormónov na chudnutie hodnotím ako priťažujúci faktor. To však určite neznamená, že z tohto dôvodu sa chudnutie automaticky končí,“ podotýka.

Drsné diéty nefungujú

Vynechávanie jedál a prísne obmedzenie príjmu potravy nezaručuje vytúžený úspech v podobe nižšej hmotnosti. Práve naopak, nastávajú iné problémy, a to v podobe nedostatečného energetického príjmu, ale aj nedostatku jednotlivých makro i mikroživín. „Pokiaľ sa takýmto štýlom stravujeme dlhodobo, môže dôjsť k nedostatku jednotlivých živín, kedy si začína telo postupne vytvárať úsporný metabolizmus. V tomto prípade sa začína problém s chudnutím, pretože u nás potom nebude fungovať zníženie energetického príjmu ani nízkosacharidové diéty, kdeže sú už v podstate každodennou realitou. A dostať sa z potom z tohto problému je v praxi veľmi zložité,“ pokračuje odborníčka.

Ako sa odmerať?

To, či je naša hmotnosť normálna, alebo sa blíži k nadváhe, si môžeme odmerať pomocou Body Mass Indexu (BMI). Pre samotné chudnutie je ideálne zistiť zloženie tela na špecializovanom prístroji, prípadne je vhodné kombinovať viac hodnotiacich parametrov súčasne. „Odporúčam minimálne kombináciu BMI a obvodu pásu. Pokiaľ sa v obidvoch prípadoch nachádzajú v rizikovom pásme, tak by to malo človeka aktivizovať k hľadaniu riešenia problému s nadváhou alebo obezitou,“ uzatvára Monika Tělupilová.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #BMI #svalová hmota #diéty

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...