Správne fungovanie imunity? Pomôže najmä vhodná strava. Viete, aká?

Prvým krokom k správnemu fungovaniu imunity je úprava stravovacích návykov.

05.03.2020 13:00
brokolica Foto:
V zime odporúča odborníčka konzumovať napríklad brokolicu.
debata

Ľudská tráviaca sústava obsahuje viac ako 60 percent zo všetkých imunitných buniek v organizme. Preto všetko, čo človek skonzumuje, má podľa slov Kataríny Blažovej z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva zásadný vplyv na jeho imunitný systém.

Na posilnenie imunity, najmä v zimných mesiacoch sú prospešné všetky druhy zeleniny, a to pre vysoký obsah vitamínov a minerálov. „Veľmi vhodná je konzumácia napríklad brokolice. Obsahuje izotiokyanáty, ktoré majú protirakovinový účinok. Tiež prospieva konzumácia cesnaku, ktorý je prírodným liečivom, silným antioxidantom, pôsobí protizápalovo, znižuje stres a dokonca nám dokáže zlepšiť náladu. Nemali by sme zabúdať ani na kyslú kapustu, ktorá je zároveň prírodným probiotikom,“ zdôraznila Blažová.

Z ovocia si podľa jej slov možno dopriať rôzne druhy, najmä citrusové plody či orechy, ktoré prospievajú vďaka vitamínu E, selénu a obsahu omega-3 mastných kyselín. „Hliva ustricová je známa obsahom beta-glukánu, ktorý posilňuje imunitu, najmä ak je v kombinácii s bioflavonoidmi, vitamínom C a zinkom,“ zdôraznila.

Naopak, obmedziť je vhodné príjem rafinovaného cukru, pretože jeho vysoký obsah v potrave môže znižovať funkciu bielych krviniek a podporiť zápalový proces. Imunite neprospieva podľa odborníčky ani stres, fajčenie, nadmerné užívanie alkoholu, nedostatok pohybovej aktivity či nedostatok spánku.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #imunita #jedlo #vitamíny #konzumácia #tráviaca sústava

+ Netrávte dni pred obrazovkou, ubližujete tým len sami sebe.
Nezabúdajte na poistenie, na určitých veciach sa...

+ Nezabúdajte na pitný režim, nezanedbávajte ho v žiadnom období.
Ak budete zanedbávať prácu, vaše peniaze nebudú...