Stop mýtom! Vajíčka neničia srdce

Fámy o tom, že cholesterol z vajec prispieva k srdcovocievnych ochoreniam vyvracia štúdia The American Journal of Clinical Nutrition. Tvrdenia, ktoré sú v prospech konzumácie tejto bielkovinovej pochúťky vedci podporujú tromi nadnárodnými štúdiami.

29.02.2020 16:00
vajíčko - vajce Foto:
Vajíčko má množstvo benefitov pre naše zdravie.
debata (1)

Strach z infarktu?

Vajíčka okrem kvalitným proteínov obsahujú aj tuk, z ktorého malé množstvo tvorí cholesterol. Tejto látke sa vo všeobecnosti pripisuje schopnosť upchávať cievy. Malé množstva cholesterolu sa postupom času ukladajú na stenách ciev až pokým nepríde k ich uzavretiu. Následkom môže byť srdcový infarkt alebo mozgová mŕtvica. Aj preto sa väčšina ľudí pri téme konzumácie vajec obáva toho, že môžu prispieť k zvýšenému riziku spomínaných chorôb.

Dobré správy pre srdce

Správa uverejnená v spomínanom magazíne analyzovala tri nadnárodné štúdie. Vzorku tvorilo takmer 180-tisíc ľudí z päťdesiatich krajín. V tejto vzorke bola rôzna úroveň jedenia spomínaného živočíšneho produktu. Výsledky mnohých prekvapili a priniesli dobrú správu najmä pre tých, ktorí si život bez tejto pochúťky nevedia predstaviť. Mierna konzumácia vajec, to je jedenie jedného kusu vajíčka denne, absolútne nezvýšilo riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb. Vedci sa mohli pochváliť ešte jedným zaujímavým zistením. Ohrozenie srdcovocievneho systému nenastalo pri miernej konzumácii vajec ani u ľudí, ktorí mali v anamnéze ochorenia srdca, prípadne cukrovku.

Cholesterol je strašiak

„Nezistila sa ani súvislosť medzi príjmom vajec a cholesterolom v krvi, alebo inými rizikovými faktormi,“ uviedol Mahshid Dehghan, Ph.D., z Inštitútu pre výskum populačného zdravia. „Tieto výsledky sú široko použiteľné pre zdravých jedincov, ako aj pre pacientov s cievnym ochorením,“ povedal pre eatthis.com. Inými slovami, aj konzumácia siedmich vajíčok každý týždeň neovplyvňuje riziko vzniku srdcových chorôb. Človek, ktorý si pochutná na tejto dávke vajec má podľa spomínaného odborníka podobné riziko ochorenia srdca ako človek, ktorý vajíčka nekonzumuje.

Treba ich kombinovať?

Vajíčka je ideálne konzumovať vo varenom stave. Pri redukčných diétach sa neodporúča kombinovať vajce s olejom, prípadne masťou alebo iným tukom. Znamená to, že príprava takzvaného volského oka, keď sa vajce smaží na oleji, môže skôr prispievať k ukladaniu cholesterolu v cievach, ale aj v podkožnom tkanive. Podobne je to údajne aj čo sa bielkovín týka. Samotné vajcia majú dostatočné množstvo kvalitných bielkovín. Z tohto dôvodu nie je nutné ich konzumovať spolu s inými bielkovinovými jedlami naraz, a to napríklad so šunkou, salámou alebo inými druhmi mäsa, či syrom.

Pridajú krásu pokožke

Vajíčka sa považujú za elixír zdravia. Do jedálneho lístka by sme ich mali zaraďovať vždy, keď na to máme príležitosť. Ponúkajú totiž kvalitnú dávku živín. Medzi tieto výživné látky patrí vitamín B2, riboflavín, ktorý je nevyhnutný na udržiavanie energie v tele a kvalitu pokožky. Vajce obsahuje približne pätinu odporúčanej dennej dávky vitamínu B2. Zásadný význam z hľadiska zdravého stravovania má vitamín B12, ktorého nedostatok môže spôsobovať u ľudí podvýživu. Pomáha pri štiepení tukov, bielkovín. Pozitívne tiež pôsobí na zdravie očí, pokožky, srdca a pečene. Správnu tvorbu červených krviniek zase podporí kyselina listová a do repertoáru „vajíčkových“ vitamínov zahŕňame aj vitamín D, A, E a pyridoxín.

Video
Veľmi jednoduchá nátierka vhodná na raňajky či olovrant.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Vajíčková nátierka na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cholesterol #vajíčka #srdcovo-cievne ochorenia

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...