6 vecí, ktoré ovplyvňujú pach vagíny

Či už stres, výživa alebo šport: Vaginálna flóra reaguje rýchlo na rôzne zmeny v našom životnom štýle.

28.02.2020 14:30
vaginalna infekcia
Aj pot a príliš tesné športové odevy majú negatívny vplyv na vaginálnu rovnováhu.
debata (5)

To pravdaže ovplyvní aj jej (zá)pach. Podľa jednej zo štúdií existuje 2100 rôznych „čuchových vplyvov“, ktoré tvoria pach vagíny. Jej pH je okolo 3,8–4,4 – takže je pre ňu normálna mierne kyslá vôňa.

Týchto 6 vecí spôsobí zmenu pachu:

Výživa
„Si, čo ješ,“ hovorí sa. Platí to aj pre našu vaginálnu flóru. Kto sa napcháva polotovarmi a nezdravým jedlom, nič dobré pre svoje telo nerobí – a má to navyše vplyv na vaginálnu flóru. Predovšetkým, keď je imunitný systém napadnutý zlou výživou, huby a bakteriálne infekcie sa môžu ľahšie šíriť. Hladinu pH menia najmä koreniny, cibuľa, cesnak, cukor, červené mäso a spôsobujú zvláštny zápach. Čerstvé ovocie a zelenina, celozrnné produkty, veľa vody a jogurt sú lepšou voľbou.

Alkohol j alkohol má silný vplyv na zápach vagíny. Zatiaľ čo je naše telo zaneprázdnené spracúvaním nadmerného množstva alkoholu, vaginálne prostredie sa môže dostať z rovnováhy.

Príliš veľa hygieny
Mydlo a sprchový gél nie sú dobré pre vaginálnu flóru. Stačí voda a špeciálne produkty na intímnu hygienu, pretože niektoré mydlá viac ublížia ako pomôžu. Najmä, ak produkty príliš často meníte, zápach sa rapídne zosilní.

Šport
Áno, aj šport ovplyvňuje vaginálnu flóru a jej pach. Pot a príliš tesné športové odevy majú totiž negatívny vplyv na vaginálnu rovnováhu. Takže rýchlo vymeňte tesné športové odevy za voľné a priedušné – inak to budú mať infekcie jednoduché.

Spermie
Pravdepodobne najintenzívnejšiu zmenu zápachu produkujú spermie. Keď sa spermie s vysokou hodnotou pH zrazia s kyslosťou vaginálnej flóry, vznikne tzv. zápach po pohlavnom styku. Tip: Po sexe choďte vždy na toaletu a ak je to možné, opláchnite si vagínu vodou.

Spodná bielizeň
Ak nenosíte bavlnené nohavičky a volíte úzke modely, prípadne tangáče, pre svoju vagínu nerobíte nič dobré. Ona totiž potrebuje dýchať a ak škriabe, spôsobuje pravý opak.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #zápach #cibuľa #vagína #spermie #mydlo #bavlna

+ Venujte čas svojim koníčkom, zvýši to vašu životnú spokojnosť.
Úspory získajú na hodnote, ak ich múdro...

+ Zabudnite na stres a strach, pokúste sa to prekonať.
Budete robiť podvody, nečudujte sa keď to niekto urobí...