Ako pomáha hlúbová zelenina ženám?

Zdravie ženy podporia po všetkých stránkach lahodné druhy zeleniny, medzi ktorými majú popredné miesto kaleráb, karfiol či kapusta.

08.02.2020 16:00
kapusta - druh Foto:
Rozličné druhy hlúbovej zeleniny patria k tomu najzdravšiemu, čo si môžete vo februári naservírovať.
debata

Ak netvoria pravidelnú súčasť vašich jedálničkov, možno by nebolo na škodu porozmýšľať nad ich zaradením do stravovacieho plánu. Prísľub zdravotných benefitov je široký – lepší zrak, chudnutie, menej depresií a pevnejšie kosti.

Celý rok na stole

I napriek tomu, že sa hlúbová zelenina zaraďuje k najkvalitnejším druhom zeleniny, nenachádza si na našom trhu takú obľubu ako je to napríklad v prípade rukoly, špenátu, uhoriek či paradajok. Prvenstvo v rebríčku najzdravšieho jedla si však karfiol, brokolica či kapusta, ktoré patria do skupiny hlúbovej zeleniny, jednoznačne zaslúžia. Právom sa totiž pýšia silnými detoxikačnými vlastnosťami a protizápalovými účinkami, čím výrazne prečisťujú organizmus a napomáhajú v prevencii rôznych druhov rakoviny. Za úspech tejto chutnej zeleniny vďačíme najmä látkam zvaným glukozinoláty, ktoré obsahujú zlúčeniny síry. Výhodou týchto zelených pochúťok je aj to, že si väčšinu z nich môžeme dopriať po celý rok. Na našom stole tak každý deň v roku nemajú chýbať kapusta, čínska kapusta, brokolica, karfiol, ružičkový kel, reďkovka či chren.

Keď ďakujú oči

Hlúbová zelenina obsahuje vysoké množstvo vitamínu A. Ide o mikroživinu, ktorá sa chváli silnými antioxidačnými vlastnosťami. Pomáha odbúravať oxidačný stres, eliminuje zápaly v organizme a chráni zrak pred poškodením, a to najmä z dôvodu pribúdajúceho veku. Spomínaná zelenina má aj vysoké dávky beta-karoténu, ktorý sa v tele mení na vitamín A. Okrem starostlivosti o oči zabezpečí aj zdravie slizníc a pokožku chráni pred ultrafialovým žiarením.

Čas na očistu

Odborníci sa dušujú, že glukozinoláty pomáhajú pri syntéze enzýmov v ľudskom tele, ktoré pomáhajú najmä pečeni zbavovať sa jedovatých látok. Očistná kúra zeleniny sa dosahuje najmä jej konzumáciou v surovom stave, prípadne pripravená dusením alebo krátkym varením z dôvodu zamedzenia straty cenných vitamínov. Keďže karfiol, brokolica, kapusta a ich ďalší „zeleninoví príbuzní“ obsahujú okrem vitamínu A aj vitamín C, ich pravidelnou konzumáciou sa zvyšuje produkcia bielkoviny kolagénu, ktorá zodpovedá za kvalitu a pružnosť pokožky.

Tvrdšie kosti a menej zápalov

V hlúbovej zelenine sa nachádza v dostatočnom množstve aj látka zvaná sulforafán, ktorá bráni poškodzovaniu kĺbových tkanív, zmierňuje bolesť kĺbov a redukuje zápaly v tele. Vitamín K pomáha ženám najmä v období po menopauze, kedy sú ohrozené chorobou rednúcich kostí, v boji proti osteoporóze. Najpopulárnejšie druhy zeleniny z tejto skupiny, karfiol a brokolica, dodávajú organizmu aj dostatočné množstvo minerálnej látky zvanej vápnik, ktorá spolu s vitamínom D zabezpečuje pevné a zdravé kosti.

Ako na prevenciu rakoviny

Látky obsiahnuté v hlúbovej zelenine pomáhajú neutralizovať niektoré druhy látok, ktoré spôsobujú rakovinu. Ide predovšetkým o karcinogény. Tie môžeme prijímať vo forme stravy, napríklad pri konzumácii nadmerného množstva údenín či prepáleného jedla. Štúdie preukázali, že pravidelné pochutnávanie si na spomínanej zelenine znižuje riziko vzniku rakoviny.

Na zdravie i náladu

Netreba zabúdať, že karfiol, brokolica, kapusta a ďalšie druhy hlúbovej zeleniny majú vysoké množstvo vitamínu B9, ktorý patrí do skupiny látok nazvaných foláty. Tieto zlúčeniny pomáhajú zvyšovať hladinu serotonínu v mozgu, čím bojujú proti výskytu depresií a úzkosti. Serotonín sa označuje aj ako hormón šťastia, pričom pri jeho nedostatku sa znižuje celková nálada, prichádzajú poruchy spánku a jedla. Proti pochmúrnej nálade bojuje aj ďalší vitamín, ktorý sa nachádza v tejto zelenine. Vitamín B6 zvaný pyridoxín zvyšuje hladinu hormónu dopamínu v mozgu, ktorý vyvoláva u ľudí pocity šťastia a pohody. K dobrej nálade však prispieva aj schopnosť zeleniny znižovať telesnú hmotnosť. Každý jeden druh hlúbovej zeleniny obsahuje vysoké množstvo vlákniny, ktorá navodzuje pocity sýtosti, upravuje hladinu cukru v krvi a zbavuje pocitov nekontrolovateľné­ho hladu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #sérotonín #kaleráb #kel #kapusta #detoxikácia #antioxidanty #síra #vitamín A #hlúbová zelenina #glukozinoláty

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...