Ako sa vzdať nadmernej konzumácie cukru?

Túžbu po vysnívanej postave dokáže zmariť už niekoľko desiatok gramov pridaného cukru v našich potravinách.

07.02.2020 17:00
obezita, jedlo, strava, cukor, ovocie, sladkosti Foto:
Najlepším spôsobom ako nahradiť potraviny s pridaným cukrom je konzumácia čerstvého ovocia.
debata

Cukor v káve, čaji, koláčoch či iných dobrotách má na svedomí to, že kilogramy z telesnej váhy idú dole o čosi pomalšie. Toto sú triky ako zredukovať príjem cukru.

Stačí 10 % cukru

Cukor sa zaraďuje medzi sacharidy. Polysacharidy, takzvané zložené cukry prospievajú ľudskému organizmu a jednoduché cukry, akým je napríklad sacharóza (repný cukor) mu skôr škodia. Odborníci sa domnievajú, že zníženie spotreby repného cukru na úroveň 10 % z celkového denného množstva prijatých kalórií pomôže udržať ľudské telo v dobrej kondícii. Pre ilustráciu, 50 g cukru predstavuje približne 200 kilokalórií. Na spálenie tohto množstva kalórií je potrebná asi polhodina rýchlej chôdze alebo mierneho behu. Pridaný cukor sa však nevyskytuje len v čokoládach, koláčoch či zákuskoch, ale aj na miestach, kde by sme ho príliš neočakávali, napríklad v chlebe, kečupe, dresingoch a rôznych snackoch.

Na rozdieloch záleží

Základom zníženia spotreby cukru je pochopenie rozdielu medzi prirodzeným a pridaným cukrom. Prvý spomínaný sa nachádza v ovocí, zelenine, mliečnych výrobkoch. Keďže ovocie obsahuje aj vysoký obsah vlákniny, telo spracováva prijaté sacharidy o čosi pomalšie, čím sa tak rýchlo neuvoľňujú do krvného obehu. Kolísanie hladín cukru v krvi vedie k napätiu, nervozite a únave. Napríklad, cukor, ktorý sa nachádza v jablkách neprispeje k nárastu hmotnosti, čo sa však nedá povedať o sladených nápojoch. Pridané cukry sú tie, ktoré sa používajú počas spracovania potravín. Zaraďujeme sem cukor zo sirupov, medu, koncentrovaných ovocných štiav.

Keď potraviny ukrývajú cukor

Vedci upozorňujú, že pre zdravé chudnutie nie je vhodné vynechávať všetok cukor, ale len znížiť konzumáciu toho pridaného. Ak sa chceme dozvedieť, koľko pridaného cukru má konkrétna potravina, je vhodné naučiť sa orientovať v čítaní etikety a zložení jedla. Napríklad, ovsené vločky obsahujú vysoké množstvo polysacharidov, ktoré sú nevyhnutné na fungovanie ľudského organizmu. Ochutené ovsené vločky však môžu mať až 16 gramov pridaného cukru na 100 gramov hmotnosti.

Sladké nápoje nepotešia

Podľa amerického Inštitútu národného zdravia pochádza najviac kalórií zo sladených nápojov. Niektoré plechovky ochutených nápojov môžu mať aj niekoľko desiatok gramov pridaného cukru. Základom pre udržanie štíhlej línie je náhrada sladených nealko drinkov za nekalorické nápoje. Typickým nekalorickým nápojom je pitná voda. Problém so sladenými nápojmi nevyrieši ani ich náhrada za tekutiny s obsahom umelých sladidiel. Viaceré výskumy potvrdili, že umelé sladidlá zvyšujú hmotnosť a rovnako môžu prispievať k inzulínovej rezistencii či cukrovke.

Pomôže ovocie i dobrý jedálniček

Dietológovia presviedčajú, že najlepším spôsobom ako nahradiť potraviny s pridaným cukrom je konzumácia čerstvého ovocia. Chuť na sladké pomáha regulovať aj pravidelný príjem stravy, a to najmenej v piatich denných porciách jedla. Sýtosť zabezpečí tiež pochutnávanie si na rastlinných či živočíšnych zdrojoch bielkovín. K živočíšnym patrí predovšetkým mäso, vajíčka a mliečne výrobky. Kvalitné rastlinné bielkoviny nájdeme v semenách rastlín a orechoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #ovocie #sladené nápoje #polysacharidy #pridaný cukor #sladené potraviny

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...