Nová diéta - prejesť sa k zdravej psychike? Je to zlatá baňa pre šarlatánov!

Akú módnu diétu ste sa rozhodli tento rok vyskúšať? Takú, ktorá vám pomôže schudnúť, alebo tú, ktorá lieči problémy s duševným zdravím?

06.02.2020 13:00
zelenina, jedlo, dôchodca Foto:
Môže nám naozaj strava napraviť psychiku a poraziť napríklad mentálnu diagnózu?
debata

Existuje dosť veľká šanca, že ak sledujete stravovacie trendy, práve teraz v kuchyni meníte štós kuchárskych kníh o „čistom stravovaní“ za novú škálu literatúry o diétach zameraných na duševné zdravie, napísal britský časopis The Spectator.

Je tu Šialená diéta, ktorá sľubuje „jednoduché kroky k chudnutiu a liečbe depresie“, anti-úzkostná diéta, teda „program pre celé telo s cieľom zastaviť rýchly tep srdca, myšlienky, zahnať obavy a žiť bez paniky“, a tiež Jedlo a nálada, alebo ako sa prejesť z depresií.

Rovnako ako trend čistého stravovania, ktorý bol v móde predtým, má aj každá diéta pre duševné zdravie svoju vlastnú mantru. Lepok je naďalej najväčšou hrozbou príčetnosti – aspoň podľa mnohých samozvaných šéfkuchárov-psychiatrov, ale problémy sú aj s mliečnymi produktmi, cukrom a tukmi. A ako toľko iných diét, ktoré vyžadujú, aby ste si kúpili knihu, ak im chcete porozumieť, tvrdenia v nich sú neskutočne nafúknuté.

Jedálenskí šarlatáni nie sú samozrejme jediní, kto sa snaží speňažiť terajší záujem o duševné zdravie. Je to nový trh pre tých, ktorí chcú rýchlo zarobiť na strachu zraniteľných zákazníkov – rovnako ako propagátori pominuteľných módnych diét zarábajú celé roky na ľuďoch, ktorí sú nespokojní s vlastným telom.

Každý chce schudnúť pár kíl. A teraz, keď mizne stigma okolo bežných duševných chorôb, ako je depresia či úzkosť, chce mať každý dobré psychické zdravie. Existuje veľa obchodov, ktoré dúfajú, že sa vykúpime z duševnej čiernej diery s pomocou ich produktov. Množstvo dostupného tovaru je tak zahlcujúce – a drahé – že je zázrak, že majú ľudia s duševnou poruchou vôbec ešte nejaký čas a peniaze robiť čokoľvek iné.

Ako všetci dobrí šarlatáni, aj výrobcovia týchto produktov predávajú svoj tovar korenený štipkou vedy. Vieme, že riziko niektorých chorôb – vrátane rakoviny – dramaticky klesá v závislosti na voľbe životného štýlu. Existujú dôkazy o sile pobytu vonku ako pomocného prostriedku aj tých najzávažnejších psychických chorôb. A existuje výskum, ktorý naznačuje, že sa u človeka s menšou pravdepodobnosťou vyvinú symptómy depresie, ak je fyzicky aktívny. Môže sa tak dokonca zväčšiť veľkosť hipokampu – časti mozgu, ktorá hrá veľkú úlohu pri spracovávaní vedomostí, spomienok a emócií. U pacientov s duševnými chorobami, ako je schizofrénia, sa hipokampus zmenšuje.

Problém je, že ľudia, ktorí chcú zarobiť, vyvodzujú aj z tých najmenších zlomkov vedeckých dôkazov tvrdenia siahajúce ďaleko za hranice možného. Pokiaľ ide o fyzické choroby, odjakživa existujú šarlatáni, ktorí tvrdia, že strava dokáže vyliečiť všetky choroby. Len sa opýtajte ktoréhokoľvek chorého s rakovinou, koľkokrát sa ho niekto pýtal, či radšej miesto chemoterapie neskúsil kurkumu. A teraz svoju vlastnú tlupu špekulantov priťahuje oblasť duševného zdravia.

Jedným z dôvodov, prečo duševné zdravie tak ľahko podlieha záujmu tých, kto si z neho chcú urobiť zlatú baňu, je skutočnosť, že mu zatiaľ tak málo rozumieme. Psychiatrickým poruchám sa venuje podstatne menej výskumov než napríklad rakovine. Nevieme, čo spôsobuje väčšinu duševných chorôb. Aj liečba, ktorú odporúča britská Národná zdravotná služba (NHS), má len veľmi malú základňu dôkazov.

Zoznamy pacientov čakajúcich na liečbu sú také dlhé, že ich mnohé štátne nemocnice NHS museli uzavrieť. Ale u tých, čo čakajú na zozname, sa postup choroby nezastaví, a ľudia zúfalo hľadajú iné riešenie, keď sa ich stav naďalej zhoršuje a život sa im rozpadá pod rukami. A tam, kde existuje tento druh neistoty, sa darí šarlatánstvu.

K ničomu sú všetky tie veci, ktoré ľudia hovoria tým, ktorí trpia duševnou chorobou. Vždy začínajú slovami: „A skúsil/a si …?“ Ich návrhy sú mienené dobre. Ale sú súčasťou našej „samoliečebnej kultúry“, ktorá naznačuje, že sa proste len musíte viac snažiť. Dať si viac bublinkových kúpeľov a jesť viac avokáda, aby ste sa zbavili traumy – pri ktorej vás psychiater varoval, že bude trvať roky alebo možno celý život, než sa s ňou vysporiadate.

debata chyba
Viac na túto tému: #zisk #dieťa #zdravie #podvod #trend #psychika #šarlatán #obohacovanie

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....