Celý proces chudnutia sa začína v našej hlave

Hoci sú v januári fitnesscentrá už tradične doslova preplnené motivovanými ľuďmi, už vo februári ich aktivita prudko klesá.

22.01.2020 17:00
tréning, cvičenie, žena, obývačka, domáce cvičenie Foto:
V januári vám motivácia nechýba.... Ale čo o mesiac?
debata

Skôr, ako sa razantne zo dňa na deň pustíme do cvičenia v telocvični, zumby či behania a zmeny stravovania, musíme sa nad sebou zamyslieť a uvedomiť si niektoré dôležité veci. Celý proces chudnutia sa totiž začína v našej hlave.

"V prvom rade je dôležité si pre seba zadefinovať, prečo chcem schudnúť. Čo je mojou motiváciou? Pokiaľ je hnací motor priamo vo vás a netlačia vás do toho druhí, je to skvelá správa. Vnútorná motivácia býva oveľa silnejšia a účinnejšia. Vždy musíte vedieť, prečo niečo robíte a čo vás k tomu vedie,“ vysvetľuje koučka a výživová poradkyňa Martina Dvořáková.

Výživová špecialistka Martina Dvořáková. Foto: KetoDiet
Martina Dvořáková Výživová špecialistka Martina Dvořáková.

Ako druhý krok odporúča špecialistka na zdravé chudnutie stanoviť si reálny cieľ, ktorý chceme dosiahnuť. Pri zle stanovenom cieli hrozí riziko, že ho nikdy nezrealizujeme a navyše budeme z celého procesu frustrovaní. "Ak si napríklad poviem, že chcem schudnúť 30 kg, pretože som v 20. rokoch vážila 48 kg, je to nereálny cieľ. Naše telo sa počas života mení a len veľmi malé percento ľudí váži celý život rovnako. Druhá vec, ktorú si pri stanovení cieľa musíme uvedomiť je fakt, že to, čo sa na nás nabalilo za niekoľko mesiacov či rokov sa nedá schudnúť zo dňa na deň. Náš cieľ a cesta za ním by preto mala byť dobre sformulovaná a naplánovaná. Pre našu psychiku a motiváciu je veľký rozdiel, či si poviem, že chcem schudnúť za rok 20 kíl, alebo, že chcem schudnúť 5 kíl každé ročné obdobie. Schudnúť totiž 5 kíl každé 3 mesiace sa dá úplne s prehľadom a navyše to znie oveľa lepšie,“ hovorí Dvořáková.

Pozitívne myslenie a viera v seba samého je polovicou úspechu. „Chudnutie je dlhodobý proces a nejaký čas trvá, kým sa dostavia prvé výsledky. Dôležité je nevzdávať sa a obdobie krízy, ktoré určite nastane u každého, nejako prekonať. Pomôcť vám v tom môže rodina, výživový poradca, alebo aj dobrý sparing partner, s ktorým sa do chudnutia pustíte spoločne. Dôležité je, aby ste v tom nezostávali úplne sami,“ odporúča odborníčka.

A čo zdravý jedálniček? Netreba sa ho báť. „Zdravý jedálniček sa môže skladať aj z chudého mäsa, rýb, kvalitných mliečnych výrobkov, celozrnného pečiva, ryže, cestovín a veľkého množstva zeleniny. Navyše, každý z nás je iný a každému vyhovuje niečo iné. Pre niekoho bude vhodná proteínová diéta, pri ktorej bude mať jasne stanovený diétny plán, inému bude vyhovovať bežná strava so zvýšenou fyzickou aktivitou. Dôležité je, aby naša strava obsahovala dostatok všetkých živín v správnom pomere, aby sme nehladovali alebo nejedli zbytočne priveľa. Jedlo musí byť náš priateľ a nemal by vyvolávať stres. Na druhej strane, ak túžime dosiahnuť trvalú zmenu, nestačí "len“ pravidelne a vyvážene jesť isté obdobie, ale si aj nové stravovacie návyky natrvalo osvojiť. Mali by sme počítať s tým, že sa k svojej pôvodnej strave už nevrátime a vziať to ako fakt. Ak nás raz doviedla k nadbytočným kilogramom, urobí to znovu. Mali by sme svoje nové stravovacie návyky brať ako nový životný štýl a riadiť sa ním čo najdlhšie," radí odborníčka na stravovanie Martina Dvořáková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #zdravá strava #fitness centrum

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...