Cvičenie po prechladnutí či chrípke? Na čo si dať pozor?

Prechladnutie či chrípka vás na istý čas vyradili z vášho "zabehnutého" tréningového procesu?

14.01.2020 15:00
posilňovňa, fitnescentrum Foto:
Ako sa zapojiť po chorobe do tréningov?
debata

Ale už ste zdravá a túžite začať opäť športovať. Pokračovať v tréningu by ste však mali až po niekoľkých dňoch po odznení posledných príznakov prechladnutia. Takisto treba dodržiavať isté pravidlá, aby sa choroba nevrátila s rovnakou intenzitou.

1. Začnite pomaly

Neberte toho na seba príliš veľa. V počiatočnej fáze po prechladnutí alebo chrípke nesmiete preťažiť svoje telo. Svaly si musia najskôr zvyknúť na pravidelné zaťaženie, z ktorého boli istý čas vyradené.

2. Dlhšie pauzy

Telo si musí na tvrdší tréning opäť privyknúť, preto si medzi sériami doprajte dlhšie pauzy – pri silovom tréningu. Takisto začnite sériu s menším počtom opakovaní.

3. Čas na regeneráciu

Po dni, kedy cvičíte, si doprajte oddychový deň. Záťaž zo športu vaše telo zvládne, ale následne mu doprajte čas na dostatočnú regeneráciu. Počúvajte signály svojho tela – to vám napovie, či je pripravené na ďalší tréning.

4. Dôraz na strečing a uvoľnenie

Po cvičení myslite na uvoľňovacie cviky, aj strečing. Svaly, ktoré počas choroby dlhšie oddychovali, sú náchylnejšie na rôzne zranenia, preto nezanedbajte počiatočné zahriatie ani uvoľnenie po cvičení.

5. Venujte pozornosť pulzu

Ak sa váš srdcový rytmus počas prvých tréningov zvyšuje viac než je pre vás zvykom, znížte intenzitu tréningu. Telo – zvlášť srdce a krvný obeh – sa musí postupne prispôsobovať záťaži. Akonáhle telo reaguje normálne, môžete zvýšiť intenzitu či frekvenciu cvičení.

6. Naberte energiu

Chrípka aj prechladnutie ide ruka v ruke s nechuťou do jedla. Ak budete jesť menej ako obvykle, nebudete mať dostatok energie na to, aby ste „fungovali“ normálne. Po prekonaní choroby sa zamerajte na vyváženú stravu bohatú na vitamíny, dobrou voľbou je aj slepačí vývar, takisto si treba sledovať pitný režim.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #chrípka #prechladnutie #tréning

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...