Ako si poradiť s nepríjemným dychom?

Zápach z úst dokáže prekvapiť ráno po prebudení i napriek tomu, že sa pred spaním venujeme dostatočne ústnej hygiene.

11.01.2020 17:10
halitóza, zápach, ústa Foto:
Nepríjemný zápach z úst spôsobujú baktérie.
debata

Ach, tie sliny

Podľa odborníčky Americkej asociácie zubných lekárov Sally Cramovej má každý z nás do určitej miery „ranný“ dych. Dôvodom pre toto nepríjemné prekvapenie je vysychanie sliznice v ústach. Pri nedostatočnej vlhkosti ústnej dutiny sa množia baktérie, ktoré spôsobujú nepríjemný zápach. „V noci dochádza k poklesu tvorby slín, čo je hlavným dôvodom, prečo môžeme mať zlý dych,“ vysvetľuje Sally Cramová.

Problém fajčiarov

Spomínaný zdravotný problém zvykne vytrápiť aj ľudí, ktorí dýchajú v noci s otvorenými ústami alebo chrápu. V obidvoch prípadoch je ústna dutina náchylnejšia na vysychanie, čo je živnou pôdou pre rozmnožovanie baktérií. S nepríjemných dychom nazývaným odborne halitóza sa často stretávajú aj ľudia, ktorí užívajú niektoré druhy liekov. Podobne sú na tom aj alergici. V tomto prípade dochádza k tvorbe hlienu. Ten potom steká do krku a stáva sa zdrojom potravy pre mikroorganizmy. S ranným dychom sa pasujú často aj fajčiari. Fajčenie obmedzuje nielen tvorbu slín, ale nadmerne zohrieva ústa, čo prospieva najmä baktériám.

Pozor na jazyk

Pri udržiavaní ústnej hygieny nestačí venovať pozornosť iba vyčisteniu zubov zubnou kefkou. Najviac baktérií sa množí v medzizubných priestoroch a na jazyku. Na odstránenie zvyškov jedla medzi zubami pomáhajú dentálne nite a medzizubné kefky. Pri posledných spomenutých pomôckach je dobré namočiť medzizubnú kefku do zubnej pasty a dôkladne vyčistiť priestor medzi zubami. Baktérie sa tiež ukladajú na zadnej časti jazyka, pričom na ich odstránenie je potrebné použiť špeciálne škrabky, prípadne si treba jazyk vyčistiť zubnou kefkou. Ak na jazyku zostanú povlaky, môžeme si byť istí, že sa nezbavíme zápachu. Odborníci odporúčajú venovať čisteniu jazyka najmenej dve minúty. Vedci zistili, že až 85 % prípadov zápachu z ústnej dutiny súvisí s nedostatočnou hygienou jazyka.

Žuvačka nevyrieši príčinu

Ústna voda je efektívna, nerobí však zázraky. Sally Cramová tvrdí, že rôzne dentálne vody dokážu účinne ničiť pach v ústnej dutine, ale len na niekoľko minút. Ústna voda by sa mala používať najmenej po dobu tridsiatich sekúnd. Napríklad vyplachovanie úst počas piatich až desiatich sekúnd nemá takmer žiadne účinky. Používanie žuvačiek s mätovou príchuťou nerieši problém so zlým dychom. V danom prípade dochádza k podobnému efektu, ako v prípade nanesenia parfému na spotené telo. Účinok žuvačky môže trvať niekoľko sekúnd, neskôr sa však do popredia pretlačí samotný zápach. V prípade, že je žuvačka pre nás predsa len akousi poistkou pred zlým dychom, je vhodné voliť tie bez cukru, kedy nedochádza k zbytočnému rozmnožovaniu baktérií.

Pomôžu diéty?

Na kvalitu dychu vplýva aj jedlo, a to cibuľa, cesnak, ale aj mäso, ktoré často zostáva v malom množstve v medzizubných priestoroch či pod korunkami zubov. Hoci sa môže zdať, že niektoré druhy diét dokážu poraziť nepríjemný zápach úst, nie je to vždy pravdou. Stravovanie založené na zníženom príjme sacharidov a vyššej konzumácii bielkovín narobí nemalé problémy. Príjem sacharidov pod 100 gramov denne spúšťa proces zvaný ketóza, pri ktorom sa namiesto cukru spaľujú tuky. Spomínaný proces sa vyznačuje tým, že spôsobuje nepríjemný dych.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #jazyk #ústna hygiena #sliny #zápach z úst

+ Čerstvý vzduch a pohyb vonku zlepšia vašu kondíciu.
Nové projekty v práci vám prinesú vzrušenie a výzvy....

+ Nový športový režim prinesie posilnenie tela aj ducha.
Ak niečo pokazíte, aj si zato zaplatíte, myslite však do...