Ako sa chudne bez alkoholu

Zníženie rizika rakoviny, zlepšenie srdcovej činnosti, viac chuti na sex a dokonca aj rýchle chudnutie sľubuje hoc už jeden mesiac bez alkoholu. Ako sa dokáže život bez pohárika podpísať na našej postave a zdraví?

05.01.2020 17:00
alkohol, diéta, pivo Foto:
Alkohol neodporúča žiadna diéta. Nepatrí ani do zdravej výživy!
debata

Menej chuti do jedla

Popíjanie alkoholu zvyšuje apetít, a preto niet divu, že po prebdenej noci s alkoholom si doprajeme väčšie množstvo slaného, mastného a sladkého jedla. Výskumy tvrdia, že pitie alkoholu skutočne zvyšuje chuť na maškrtenie. Ako uvádza portál eatthis.com, ľudia ktorí konzumovali do 20 g alkoholu denne jedli približne o 11 % viac ako tí, ktorí sa tomuto druhu „zábavy“ vyhýbajú.

Lepší spánok, menej kíl

Zaujímavá americká štúdia upozorňuje, že konzumácia alkoholu skracuje spánok a robí ho menej kvalitným. To vyvoláva nepríjemnú reťazovú reakciu, pretože strata každých ďalších tridsiatich minút nočného odpočinku nás núti prijať počas dňa navyše približne 80 kcal. Nekvalitný spánok znervózňuje a núti nás k tomu, aby sme prijímali viac sacharidov na „upokojenie nervov“. Naopak, ak si doprajeme dostatok neprerušovaného spánku, telo počas neho minie tisícky kalórii za mesiac.

Upravuje cukrovku

Vedci skúmali, ako sa absencia od alkoholu, konkrétne od piva, pretaví do zdravia pečene a ako si poradí s cukrovkou. Z výskumnej vzorky niekoľkých desiatok ľudí časť pokračovala v pití alkoholu, ďalšia sa mu päť týždňov vyhýbala. Po tejto vyše mesačnej pauze nasledovali krvné testy, ktoré potvrdili, že poškodenie pečene kleslo v priemere o 15 – 20 % u tých, ktorí nepili pivo a rovnako sa im upravila aj hladina glukózy v krvi.

Keď sa ukladá tuk

Alkohol aj pri malých dávkach ovplyvňuje trávenie tým, že narúša vylučovanie žalúdočnej kyseliny. Tráviaci systém sa spomaľuje, nestíha tráviť jedlo, čo sa prejaví nafúknutím a bolesťami brucha. Škodlivá je tiež kombinácia alkoholu aj jedla. Telo sa totiž snaží primárne využiť energiu z etanolu a nie z prijatých sacharidov a tukov. Tie sa neskôr ukladajú v podobe tukových vankúšikov do podkožného tkaniva.

Viac sexu

To, že po pive navštevujeme častejšie toaletu je fakt. Alkohol má totiž silné odvodňovacie účinky. Tieto sú však iné, ako je to u iných diuretík, napríklad kávy či čaju. Alkohol totiž znižuje tvorbu antidiuretického hormónu v tele, ktorý pomáha organizmu znovu vstrebávať vodu do tela. Štúdie potvrdzujú, že vynechanie alkoholu zlepší kvalitu kože, miznú tiež lupiny či ekzémy. Netreba zabúdať, že krátka absencia od alkoholu sa podpisuje aj pod sexuálne zdravie. Zatiaľ čo v malých množstvách odbúrava zábrany, vo vyšších dávkach spôsobuje poruchy erekcie, ospalosť, malátnosť a nedostatok libida.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pečeň #alkohol #zdravie #chudnutie #trávenie #libido #spánok

+ Pozor, čo dnes zjete, škodíte tým svojmu žalúdku a črevám.
Čas na zmenu kariéry? Nasledujte svoje srdce a...

+ Udržiavajte telo v tom najlepšom stave, nech príde čokoľvek.
Nikto nemôže za vaše zlyhania, len vy sami....