Funguje diéta podľa krvných skupín?

Výživoví experti presviedčajú, že potraviny ktoré konzumujeme, dokážu chemicky reagovať s krvnou skupinou. Zatiaľ čo niektorí odborníci nad týmito tvrdeniami mávnu neveriacky rukou, iní sa myšlienky na netradičnú diétu nemienia vzdať. Ako sa teda stravovať?

04.01.2020 17:00
diabetes, cukrovka, zelenina, zdravá výživa,... Foto:
Podľa čoho si vyberáte svoju stravu?
debata

Skupina A

Ľudia s „áčkovou“ krvnou skupinou by sa mali podľa odborníka na výživu Dr. Petra D'Adamao zamerať výlučne na vegetariánsku stravu. Ako tvrdí, podstatnou časťou ich jedálnička majú byť celozrnné výrobky, sója a zelenina. Okrem týchto potravín sa odporúčajú aj jedlá bohaté na rastlinné bielkoviny. Nositeľom krvnej skupiny A môžu k lepšej kondícii napomáhať aj organické a nespracované druhy potravín. Podľa spomínaného odborníka sa mala krvná skupina A objaviť u ľudí v čase, keď sa začali zameriavať skôr na poľnohospodársku výrobu a konzumáciu rastlinnej stravy. Jedinci s týmto typom krvi sú náchylní na rakovinu, cukrovku a srdcovocievne choroby. Z rastlinnej stravy sa odporúča konzumovať najmä ovocie, zelenina, fazuľa, obilniny, strukoviny, orechy a semená rastlín.

Skupina B

Jedinci s „béčkom“ sú najviac prispôsobiví spomedzi všetkých nositeľov krvných skupín. Dokážu reagovať na meniace sa životné podmienky. Z tohto dôvodu profitujú takmer z každej stravy. Zatiaľ čo „nulka“ a „áčko“ stoja na opačných koncoch takzvaného stravovacieho spektra, ľudia so skupinou B si môžu dopriať tak živočíšnu ako aj rastlinnú stravu a ľubovoľne ju kombinovať. Zo živočíšnych zdrojov si môžu dovoliť takmer každý druh potravín. Pochutnať si môžu na hovädzom, jahňacom a morčacom mäse, ale tiež na lososovi, treske a mliečnych výrobkoch. Krvnej skupine B svedčí z rastlinných zdrojov najmä zelená listová zelenina, olivový olej a trocha ovocia. Naopak, vyhýbať by sa mali potravinám ako sú paradajky, pšenica, kukurica, šošovica, pohánka, arašidy a sezamové semená.

Skupina AB

Ide o zriedkavú krvnú skupinu, ktorú má menej ako 5 % populácie a zároveň je najmladšou zo všetkých krvných skupín. Typ AB vznikla zmiešaním typu A s typom B, výsledkom čoho je krvná skupina, ktorá zdieľa výhody jednej aj druhej skupiny. Podľa Dr. D'Adamoa ľudia s touto krvnou skupinou majú problémy s nižšou tvorbou žalúdočnej kyseliny, ale zároveň im vyhovuje aj konzumácia mäsa. V praxi to znamená, že nedostatok spomínanej kyseliny môže zapríčiniť horšie metabolizovanie mäsa, čo môže mať za následok väčšie ukladanie tukových zásob do podkožného tkaniva. Ľudia s AB skupinou by sa mali vyhýbať alkoholu, kofeínu a v stresových situáciách sa odporúča, aby konzumovali menšie porcie jedla. Zvýšenú opatrnosť treba zvýšiť pri kuracom a údenom mäse či kukurici. Výbornou voľbou potravín pre túto skupinu ľudí sú morské plody, tofu, zelenina, mliečne výrobky a ovocie.

Skupina 0

Ľuďom s krvnou skupinou 0 padnú na úžitok predovšetkým živočíšne bielkoviny, nakoľko sa radi venujú fyzickej aktivite. Na rozdiel od krvnej skupiny AB dokážu, aj z dôvodu väčšej produkcie žalúdočnej kyseliny, tráviť bez problémov rôzne mäsité pokrmy. K odporúčaným jedlám patria rôzne druhy mäsa, najmä chudé mäso a bio hydina. Jedinci s touto krvnou skupinou ocenia aj ryby, z ovocia slivky, čučoriedky či maliny. Vyhýbať by sa mali obilninám, mliečnym výrobkom, karfiolu, kapuste, strukovinám a väčšiemu množstvu chleba.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #krvné skupiny

+ Na každom kroku na vás čakajú prekážky, je to však v poriadku.
Zabudnite na televíziu, sústreďte sa na niečo na...

+ Nenamáhajte svoju pokožku, doprajte jej starostlivosť akú si zaslúži.
Nové príležitosti na zlepšenie financií sú...