Sex, spánok aj energiu! To všetko môže zmeniť jeden mesiac bez alkoholu

Výzvu na "Dry January" (suchý január) nasleduje od roku 2013 mnoho Britov.

07.01.2020 09:00
alkohol, žena Foto:
Vydržíte mesiac nepiť?
debata

Spočíva v tom, že sa počas prvého mesiaca v roku nevypije ani kvapka alkoholu. O tom, aké sú priaznivé účinky tejto abstinencie, napísal francúzsky denník Le Figaro.

Dry January v Británii, Tourneo Minérale v Belgicku … Tieto dve akcie, ktoré sa konajú v januári a vo februári, majú spoločné to, že sa celý mesiac nepije alkohol. Do smartphonu si môžeme nastaviť aplikáciu, na ktorej sa dočítame, čo robiť, objavíme recepty na mocktails (koktaily bez alkoholu) a môžeme sa tak pripojiť k niekoľkým miliónom Britov, ktorí sa akcie každoročne zúčastňujú. Že táto iniciatíva stojí za to, potvrdzuje štúdia univerzity v Sussexe. „Jeden mesiac stačí, aby sme videli priaznivé účinky na fyziológiu a na zdravie,“ uvádza Mickaël Naassila, prezident Francúzskej spoločnosti pre liečbu alkoholizmu.

Štúdia zdôrazňuje, že po mesiaci abstinencie človek získa lepšiu kontrolu nad svojou konzumáciou alkoholu, pocíti príliv energie a zlepší sa mu kvalita spánku. Z hľadiska kvality života pozorujeme globálne pozitívny efekt, ak pijeme menej. Keď zredukujeme konzumácii alkoholu alebo ho úplne prestaneme piť, má to tiež pozitívny vplyv na krvný tlak a na sexuálne funkcie.

Podľa britskej štúdie pozoroval viac ako každý druhý účastník po mesiaci abstinencie zlepšenie kvality pokožky a úbytok na hmotnosti. Dermatologička Elisabeth Berrissoul vysvetľuje, že alkoholické nápoje pôsobia ako diuretikum a môžu tak prispieť k matnému vzhľadu pleti, k vráskam okolo očí a k zníženiu elasticity pokožky.

Alkoholické nápoje tiež obsahujú kalórie – a to sedem kalórií na gram alkoholu. Ak ho konzumujeme, zvyšuje sa glykémia a produkcia inzulínu. Ak pijeme alkohol trvalo, môže to prispieť k rozvoju rezistencie voči inzulínu. To je jeden z rizikových faktorov steatózy, poškodenia tkaniva pečene, ktoré vedie k jej stukovateniu.

Mickaël Naassila zdôrazňuje, že suchý január, ktorý sa každoročne opakuje, nemôže byť neužitočný. Podľa francúzskej agentúry pre verejné zdravie a francúzskeho národného inštitútu boja proti rakovine sa odporúča, aby muži a ženy nepili viac než dva poháriky vína denne a nie viac ako desať pohárov za týždeň.

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #sex #kalórie #spánok

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...