Odborníčka radí, ako zatočiť s celulitídou

Pomarančová koža. Choroba či kozmetický problém? Dokáže vytrápiť aj štíhle ženy a „zaručené“ prípravky si s ňou nemusia vedieť rady.

29.12.2019 12:30
celulitída Foto:
Celulitídu môžu mať aj štíhle mladé dievčatá a ženy.
debata

Zakladateľka Inštitútu redukcie a prevencie nadváhy kompliment Katarína Skybová v rozhovore pre Pravdu prezrádza ako účinne bojovať proti celulitíde.

Čo je celulitída a považuje sa vôbec za chorobu?

Aj napriek tomu, že celulitída – takzvaná pomarančová koža, trápi milióny žien, celulitída nie je choroba. Medicína sa podieľa na odhalení príčin vzniku celulitídy, ale ju nelieči. Celulitída neohrozuje fyzické zdravie, ani jej najťažší stupeň. Každý kto ju má však môže potvrdiť, že negatívne pôsobí na psychiku a prežívanie a zhoršuje body image.

Ktoré faktory negatívne vplývajú na jej vznik?

Medzi nepriaznivé faktory, ktoré napomáhajú vzniku celulitídy, patrí hlavne zvýšené percento podkožného tuku v tele, ochabnuté svaly, nevhodná životospráva, ale aj genetická predispozícia a fyziologické starnutie.

Sú celulitídou ohrozené len ženy?

Celulitída je doménou najmä žien v zrelom a staršom veku, ktoré sú obdarené klasickými ženskými postavami, majú nadváhu alebo trpia obezitou. Zvýšené riziko je aj u tých, ktoré majú slabšie podkožné väzivo a sklon ku kŕčovým žilám. Celulitídu môžu mať aj štíhle mladé dievčatá a ženy, ktoré majú nižší index beztukovej telesnej hmoty, ochabnuté svaly a celkovo nevhodný pomer telesných tkanív na úkor svalovej hmoty.

Vyskytuje sa niekedy aj u mužov?

U mužov sa vyskytuje veľmi zriedkavo. Majú križovanú štruktúru podkožného väziva, ktorá je oveľa pevnejšia, ako paralelne sieťované podkožné väzivo žien. Celulitída však reálne ohrozuje obéznych mužov s gynoidnou distribúciou tuku. Na jej vzniku sa vysokou mierou podieľa aj samotné zmnožené tukové tkanivo, ktoré sa správa ako endokrinný orgán a produkuje aj ženské hormóny, estrogény, ktoré so vznikom celulitídy súvisia.

Laická verejnosť sa často domnieva, že celulitídu je možné redukovať prostredníctvom kozmetiky, skrášľovacích procedúr. Je skutočne možné zbaviť sa celulitídy bez chudnutia?

Celulitída je v centre pozornosti kozmetológie, pretože sa považuje za estetický problém. To môže byť aj dôvod, pre ktorý sa často stretávame s názorom, že celulitída je fenomén živený a podporovaný kozmetickým priemyslom pre výhodnosť obchodného artiklu a ekonomické zisky. Používanie anticelulitických prípravkov bez celkovej úpravy životosprávy je častokrát neúčinné.

Za akých okolností sa dostavuje zlepšenie spomínaného problému?

Liečba celulitídy je úspešná vtedy, keď je komplexná a hlavne zameraná na zlepšenie zloženia telesných tkanív, redukciu podkožného tuku a zvýšenie podielu a spevnenie svalov, celkovú úpravu životosprávy (úprava stravovacieho a pitného režimu, aktívny pohyb) a pravidelnú kozmetickú starostlivosť o pokožku. Okrem používania kvalitných kozmetických prípravkov, k podporným liečebným technikám patrí napríklad aj cievna gymnastika, nosenie kompresívnych pančúch, pravidelné sprchovanie striedavo teplou a studenou vodou, mechanická alebo prístrojová masáž (lymfodrenáž).

Dokážeme sa zbaviť celulitídy úplne?

Zbaviť sa celulitídy definitívne a navždy nie je možné. Ak sa kedykoľvek v budúcnosti začne tuk v podkoží hromadiť, celulitída sa bohužiaľ objaví opäť. Hlavne u žien, ktoré majú dedičné predispozície sa celulitída objavuje už pri miernom zväčšení tukového tkaniva. Základným predpokladom pre kontrolu celulitídy je aktívny životný štýl a dlhodobá kontrola telesnej hmotnosti.

Prečo sa nám darí zbavovať postupne celulitídy, keď chudneme. Čo sa deje s našim telom?

Rozhodujúcu úlohu pri vzniku a rozvoji celulitídy zohráva hlavne podkožný tuk a odpadové látky, ktoré sa usadzujú medzi vláknami väziva pri nedostatočnej funkcii lymfatického systému a zlého prekrvenia kože. Výskyt celulitídy má tiež pozitívny vzťah k estrogénu, hormónu, ktorý zodpovedá za typicky ženskú distribúciu tukového tkaniva. Na základe toho, čo je o celulitíde známe je zrejmé, že najúčinnejšie je bojovať s ňou tak, že znížime množstvo tukového tkaniva v podkoží a pravidelným cvičením spevníme kostrové svaly a zvýšime ich percentuálny podiel na celkovej telesnej hmotnosti. Zmeniť stravovanie a cvičiť musí každý, kto celulitídu má a chce sa jej zbaviť a to aj vtedy, ak je štíhly. Zásadnú úlohu pri celulitíde zohráva kvalita tkanív, pomer podkožného tuku a svalovej hmoty. Keď sú svaly ochabnuté a podkožného tuku je viac, celulitída sa objaví. Naopak, keď tuk ubudne a svalov pribudne, celulitída sa stratí. V tejto veci radi poradíme aj na stránke kompliment.sk.

Čo nezaberá na celulitídu?

Celulitída je silný protivník a poradia si s ňou len účinne prostriedky. Nepomôžu len mastičky, gély, krémy, zábaly či masáže. Po ich použití bude pokožka omnoho vláčnejšia, ale celulitída sa nestratí. Na celulitídu nezaberá ani jednostranná diéta, hladovanie, či prípravky na chudnutie. A to ani v prípade, že sa vám s ich pomocou podarí schudnúť. Práve naopak, pri nezdravom chudnutí sa celulitída nielenže nestratí, ale môže sa aj zhoršiť.

Aké sú Vaše skúsenosti vo firme s chudnutím a zbavovaním sa celulitídy?

Na základe dlhoročných skúseností môžeme potvrdiť, že naše klientky sa začínajúcej celulitídy a jej prvého stupňa zbavia úplne, alebo dosiahnu výrazné zlepšenie, už pri redukcii 5 až 7 kilogramov. A to v priebehu dvoch mesiacov trvania redukčného programu. Odstránenie vyšších stupňov celulitídy, pri súčasnej vysokej nadváhe, trvá spravidla dlhšie. Napríklad pri redukcii 15, 20 a viac kilogramov trvá redukčný program tri až šesť mesiacov. V priebehu chudnutia sa u našich klientov úmerne k zníženiu množstva podkožného tuku, znižuje aj rozsah a stupeň celulitídy. Výsledok terapie závisí vo veľkej miere od disciplíny klienta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #celulitída #životospráva #estrogén #pokožka #pomarančová koža #kozmetické prípravky #Katarína Skybová #lymfodrenáž

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....