Vianočné hodovanie s rozumom! 5 tipov, vďaka ktorým nepriberiete

Vianoce sú sviatky pohody, nie prejedania sa. A patrí k nim aj aktivita, nielen sledovanie vianočných televíznych programov. Prinášame tipy, ktoré by vás tento rok mohli inšpirovať.

16.12.2019 17:00
svokra, Vianoce, štedrá večera Foto:
Vianoce by nemali byť o prejedaní sa.
debata

1. Sviatočné menu zdravšie

Tradičné dobroty si nemusíte si ich odopierať, ale skúste si ich tohto roku pripraviť trochu inak a zdravšie, napríklad s použitím menšieho množstva cukru či s pridaním podielu bielkovín. Takýmto zdravším spôsobom si vieme upraviť množstvo jedál, bez ktorých si nevieme Vianoce ani predstaviť a zároveň sa nemusíme báť priberania. Napríklad si namiesto klasického zemiakového šalátu s kaprom pripravte pečeného pstruha, ktorý má menej tuku, a k nemu si naservírujte batatovo-tekvicový šalát. „Bataty majú nižší obsah cukru a nemajú taký vysoký glykemický index. To znamená, že sa po jedle nebudete cítiť unavení a zároveň nebudete mať chuť dať si po jedle ešte niečo sladké,“ vysvetľuje odborníčka na bielkovinovú diétu, Martina Dvořáková.

2. Primerané porcie

Vianoce sú síce sviatkami hojnosti, ale nie prejedania sa, preto by sme si mali dávať pozor na počet, veľkosť a pravidelnosť porcií. "Jedzte primerané porcie v pravidelných časových intervaloch a dávajte si pozor aj na zloženie jedál. Snažte sa čo najviac znížiť sacharidové jedlá, ktoré sa podieľajú na vašom priberaní. Ovocie je ideálne konzumovať skôr v dopoludňajších hodinách, avšak zeleninu si môžete dopriať kedykoľvek,“ radí Martina Dvořáková.

3. Koláče s rozumom

Medzi vianočné koláčové stálice patria medovníčky či vanilkové rožky, ktoré pravdepodobne nechýbajú ani na vašom stole. Pri ich príprave sa inšpirujte zdravšími receptami, v ktorých sa používa naozaj len minimum cukru a nechýbajú v nich bielkoviny. Zároveň však nezabudnite, že vianočné koláče netreba jesť nepretržite a vyzobávať s podnosu len preto, že ležia na stole pred nami. Pokojne si koláč doprajte ako olovrant ku káve, ale s množstvom to určite nepreháňajte.

4. Voda aj počas sviatkov

Aj vy sa neraz pristihnete pri tom, že počas dňa vypijete málo vody? Skúste si príjem tekutín rozvrhnúť na pravidelné intervaly tak, ako je to s jedlom a zvládnete to ľahšie. „„Na 10 kg našej hmotnosti telesnej hmotnosti by sme mali vypiť denne 0,3 – 0,4 litra vody, to znamená, že žena vážiaca 70 kg by mala denne vypiť 2,1 – 2,8 litra denne,“ upresňuje výživová poradkyňa.

5. Neseďte pred obrazovkou

„Ak si netrúfate na lyže či snowboard, skúste bežky, nordic walking alebo aj obyčajné a jednoduché zimné radosti, ku ktorým patrí guľovačka, stavanie snehuliaka či sánkovanie. Aj svižná prechádzka je pre vaše telo i myseľ veľmi prospešná. Aspoň trochu ňou vykompenzujete pokušenia z vianočného stola, okysličíte si organizmus a prevetráte hlavu,“ radí Dvořáková. Nemusíte podávať žiadne výkony hodné zimnej olympiády, stačí niečo, čo vás pravidelne aspoň na hodinu rozhýbe, a zároveň aj príjemne naladí, a vy strávite so svojou rodinou krásny vianočný čas,“ dodáva Dvořáková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #Vianoce #hodovanie

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...