Je nadmerná konzumácia mäsa škodlivá?

Vedci sa nechali počuť, že časté pochutnávanie na mäsitých maškrtách môže viesť k nedostatočnej výžive. I napriek tomu sa niektorí ľudia nechajú radi inšpirovať takzvanou „mäsožravou“ diétou.

14.12.2019 16:00
bravčové mäso, bravčovina Foto:
V mäsitej potrave absentuje vláknina, ktorá je nevyhnutná na správne trávenie a pravidelné vyprázdňovanie.
debata

Chýba ovocie aj zelenina

Hovädzie, bravčové, ale aj chudé mäso by malo byť súčasťou pestrej stravy, a to najmä u ľudí so zvýšenou fyzickou aktivitou. Na stravovaní, ktoré obsahuje viac takýchto živočíšnych pochúťok nie je pritom nič nezvyčajné. Horšie je to však v prípade, ak jedálnemu lístku dominuje iba mäso. Pokiaľ sa strava založená na mäse stáva módnym výstrelkom či spôsobom životného štýlu, môže nastať problém.

Mäsitá strava pozostáva takmer výlučne zo živočíšnych produktov, ako sú červené mäso (hovädzie a bravčové), ryby a hydina. Povolené sú aj ďalšie živočíšne výrobky, a to vajíčka či mliečne výrobky. V tomto type stravovania chýbajú ovocie, zelenina, ale aj orechy, semená rastlín či obilniny.

Nie je to „čisté“ paleo

Stravovanie, ktoré je podobné napríklad paleo diéte je založené na myšlienke, že naši predkovia jedli veľmi málo sacharidov a namiesto toho ich zasycovalo práve mäso. Takzvaná „mäsožravá“ diéta teda na rozdiel od paleo stravovania vylučuje úplne potraviny, ktoré sú zdrojom sacharidov. Okrem uvedených druhov potravín môže tento netradičný jedálniček obsahovať aj morské plody, ryby, a to losos, tuniaka, makrelu, sardely či tresku.

Morské ryby sú bohaté na zdravé tuky, teda omega-3 mastné kyseliny, ktoré bojujú proti ochoreniam mozgu, srdca, ciev a pôsobia ako účinné antioxidanty. Z hydiny sa dáva dôraz najmä na kuracie, morčacie, husacie a kačacie mäso. Ďalšími živočíšnymi produktami sú mliečne výrobky s nízkym obsahom laktózy, čiže syry a maslo.

Dlhodobá strata na váhe

Výhodou tohto typu stravovanie je, že sa dokáže zaobísť bez vysokého obsahu sacharidov, ktoré sa vyznačujú vysokou kalorickou hodnotou. Zo stravy sú tak vylúčené zemiakové hranolky, ďalej rôzne druhy sušienok, ale i sladkostí. Uberanie sacharidov z jedálnička vedie k rýchlejšej strate hmotnosti.

Podľa výskumu British Journal of Nutrition diéta založená na nízkom príjme uhľohydrátov prispela k dlhodobej strate na hmotnosti a zabráneniu jo-jo efektu v porovnaní s tými ľuďmi, ktorí sa zameriavali na zníženie tukov v strave. Nakoľko „mäsožravá“ strava je ochudobnená o niektoré dôležité mikroživiny, vrátane vitamínov a minerálov, môže zvyšovať výskyt nežiaducich účinkov ako sú pokles hladiny energie, narušená imunita a únava.

Môže zvýšiť chuť do jedla

V mäsitej potrave absentuje kľúčový sacharid, a to vláknina, ktorá je nevyhnutná na správne trávenie a pravidelné vyprázdňovanie. Nebezpečenstvo produktov vyrobených z mäsa spočíva vo vysokom obsahu cholesterolu, nasýtených (nezdravých) tukov a sodíka, ktoré môžu spôsobovať priberanie na váhe, problémy so srdcom a vysoký krvný tlak.

Spomínaná strava je aj z dôvodu nedostatku ovocia a zeleniny, a teda kľúčových vitamínov a minerálov, nevhodná pre deti a tehotné ženy. Medzi ďalšie nežiaduce účinky tohto stravovania zaraďujeme zvýšenú chuť do jedla, nadúvanie, nevoľnosť, podráždenosť a bolesti hlavy.

Video
Slovenský módny návrhár Fero Mikloško varí panenku v župane na polničkovom šaláte

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #sacharidy #vláknina #diéty

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....