Milujete beh? Je vhodné športovať v znečistenom ovzduší?

Šport je zdraviu prospešný, na tom sa zhodujú všetci. Všetci tiež vedia, že znečistenie vzduchu má vplyv na organizmus.

09.12.2019 09:00
Behanie - ráno - východ slnka - cesta - bežecké... Foto:
Behanie je zdraviu prospešné.
debata

Je teda športovanie v znečistenom meste dobrý alebo zlý nápad? Pri intenzívnej námahe sa zvyšuje pľúcna ventilácia, čiže výmena vzduchu medzi pľúcami a vonkajším prostredím a tým sa zvyšuje aj objem vdychovaných nečistôt. Niektorí ľudia sa preto pýtajú, či nie je lepšie zostať doma, než behať po znečistených uliciach. Je prospešné športovať aj v znečistenom ovzduší.

„V prípade intenzívneho výkonu sa pľúcna ventilácia, teda objem vzduchu vydýchnutého za jednotku času, môže zdesaťnásobiť,“ uvádza doktor Gilles Dixsaut, ktorého cituje francúzsky denník Le Figaro. Veľmi často vzduch obsahuje rôzne znečisťujúce látky pochádzajúce z automobilovej prevádzky, vykurovania domov a priemyslu. Ide o oxid siričitý, oxidy dusíka, ozón, ale aj o jemné prachové častice. Čím sú tieto častice menšie, tým hlbšie prenikajú do organizmu. Ešte oveľa menšie, ultrajemné častice (ktoré majú priemer menej ako 0,1 mikrometra) sa môžu dostávať do krvného obehu a poškodzovať tepny a žily.

Vo Francúzsku ročne zomrie na následky znečisteného ovzdušia takmer 50 000 ľudí. Ide teda o jasné riziko, ale oveľa menej významné, než je to, ktoré je spojené s alkoholom, fajčením, obezitou alebo opaľovaním. Pokiaľ ide o problémy vyplývajúce z nedostatku fyzickej aktivity, ide podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) o jeden z desiatich hlavných faktorov úmrtí vo svete.

„Znečistenie, samozrejme mimo hodín špičky, zďaleka neprevláda nad všetkými výhodami športu pre naše zdravie,“ uvádza profesor Daniel Thomas. Šport umožňuje do istej miery obmedziť výskyt mnohých chorôb. „To ukazuje, že aj v prípade znečistenia ovzdušia je fyzická aktivita prvoradá,“ dodáva.

„Je potrebné aktivitu prispôsobiť,“ uvádza doktor Dixsaut. Čím je znečistenie väčšie, tým viac je potreba fyzickú aktivitu zredukovať, aby sa znížila absorpcia znečisťujúcich častíc. Dôležité je tiež pohybovať sa mimo hlavnej dopravnej tepny. „Blízko vozidiel je úroveň znečistenia veľmi vysoká, ale už niekoľko metrov od cesty je znečistenie oveľa menšie,“ vysvetľuje Charlotte Songeurová z asociácie Airparif, ktorá dohliada na kvalitu ovzdušia v strednom Francúzsku. Je preto významné prevádzkovať fyzickú aktivitu na peších zónach alebo v parkoch, napríklad aj v centre mesta.

Svoju aktivitu môžeme prispôsobiť aj počasiu. „Nečas neznamená znečistenie, práve naopak!“ upozorňuje profesor Thomas. Vietor, dážď a sneh sú skôr spojencami. Pre športovanie je teda vhodné voliť dni po období dažďov. Naopak, keď je pekne a teplo, zvyšuje sa koncentrácia ozónu. Leto teda nie je vždy ideálnym obdobím pre športovanie vonku.

Je tiež potrebné sa vyvarovať inverzie, ktorá sa prejavuje na jeseň, v zime a na jar. „Keď je v noci zima, krajina sa rýchlo ochladzuje a ráno môže hmožstvo teplého vzduchu zablokovať na zemi tento chladný vzduch, ktorý je ťažší. V ňom sa akumulujú znečisťujúce častice,“ vysvetľuje Songeurová. „Tento jav sa týka predovšetkým hodín okolo východu slnka, ktorých je lepšie sa vyvarovať,“ dodáva. Táto denná doba sa tiež zhoduje s rannou špičkou v automobilovej doprave. To sú dva dobré dôvody, prečo behať radšej na sklonku dňa ako ráno.

Za smogovej situácie experti radia vyvarovať sa intenzívnej fyzickej aktivite. Mierna aktivita je možná: napríklad môžeme radšej chodiť ako behať. Napokon treba odmietnuť tréningové masky. Tie síce zachytia veľké častice, nie však tie jemné. A predovšetkým bránia správnemu dýchaniu. S týmito maskami športovci v meste vdychujú viac jemných častíc.

debata chyba
Viac na túto tému: #beh #znečistenie #mesto #behanie

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...