Ako chránia tekvicové semená sexuálne zdravie ženy?

Pepitas. Aj takto nazývajú Mexičania chutnú pochúťku v podobe malých tekvicových semien, ktoré pomáhajú pri tehotenstve, podporujú zdravý sexuálny život, chránia pred srdcovými ochoreniami a cukrovkou.

29.11.2019 15:00
tekvica, olej Foto:
Látky v tekvicových semenách chránia organizmus pred vznikom cukrovky 2. typu.
debata

Zdravá maternica a pohodové tehotenstvo

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa odhaduje, že viac ako 80 % žien na celom svete trpí nedostatočným príjmom stopového prvku zinok. Denná potreba spomínanej mikroživiny sa u nežnejšej polovičky ľudstva pohybuje na úrovni 8 mg, pričom muži ho potrebujú o čosi viac, a to z dôvodu tvorby mužského pohlavného hormónu testosterónu. Nízke hladiny zinku v tele spôsobujú teda nielen u pánov, ale aj u dám problémy s tvorbou a cirkuláciou hormónov, ktoré sú v prípade druhej menovanej skupiny dôležité pre ochranu plodu počas gravidity. Zinok zároveň podporuje obranyschopnosť organizmu a pôsobí preventívne pri ochrane maternice.

Viac chuti na radovánky

Tmavozelené semená tekvice sa často používajú aj na povzbudenie sexuálnej túžby. Vedci z univerzity v Egypte skúmali vplyv extraktu zo spomínaných semien na reprodukčné zdravie hlodavcov. Dospeli k záveru, že táto maškrta má priaznivý účinok na sexuálne zdravie a funguje aj ako účinné afrodiziakum. Zmiernenie problémov v sexuálnej oblasti sa prejavilo už pri užívaní približne 300 mg oleja po dobu šiestich mesiacov. Ďalší aktuálny výskum preukázal, že tekvicový olej pomáha liečiť močové poruchy v podobe častého močenia u oboch pohlaví. Nemecká štúdia spred niekoľkých rokov zároveň tvrdí, že konzumácia tekvicových semien znižuje riziko rakoviny prsníka po menopauze.

Cukrovka pod kontrolou

Výživné látky obsiahnuté v tekvicových semenách chránia organizmus pred vznikom cukrovky 2. typu. Výskumy poukazujú, že veľkú mieru na tom nesie minerál horčík, ktorý sa nachádza v tejto pochúťke v množstve 90 mg na sto gramov. Nízke hladiny tejto minerálnej látky môžu komplikovať vylučovanie inzulínu a znižovanie citlivosti organizmu na spomínaný hormón. Denná konzumácia tekvicových semien v množstve 100 gramov prispieva k zníženiu rizika diabetesu až o 15 %.

Srdce sa poteší

Medzi najúčinnejšie živiny, ktorými sa môžu popýšiť tekvicové semená patria omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, antioxidanty a vláknina. Posledná menovaná látka pomáha znižovať celkové množstvo cholesterolu v krvi, čím sa zároveň znižuje výskyt srdcovocievnych chorôb. Výskumy naznačujú, že omega-3 mastné kyseliny potláčajú trombózu a arytmiu, ktoré môžu viesť k srdcovému infarktu alebo mozgovej mŕtvici. Zdravé tuky sa tiež podpisujú pod znižovanie hladín zlého (LDL) cholesterolu a zvyšovaní dobrého (HDL) cholesterolu. Tekvicové semená vďaka týmto látkam čistia steny ciev, zlepšujú ich pružnosť a mierne znižujú krvný tlak.

Pomôžu pri chudnutí?

Pokiaľ je našim cieľom udržanie štíhlej línie, vyhýbať by sme sa mali častej konzumácii pražených a solených tekvicových semien. Napríklad, sto gramov tepelne neupravených a neosolených semien sa pýši len približne 120 kilokalóriami, čo sa nedá povedať o ich náprotivkoch, kde sa energetická hodnota šplhá nad 500 kcal. Výživový profil tejto pochúťky zahŕňa na vyššie uvedené množstvo cca 20 g tuku, 15 g sacharidov, 5 mg bielkovín a až okolo 18 gramov vlákniny. Z minerálnych látok sa semená z tekvice pýšia vyšším obsahom vápnika, sodíka, železa, medi, selénu a magnézia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #zinok #afrodiziakum #horčík #štíhla línia #srdcovo-cievne ochorenia #tekvicové semená

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...