Mrazené ovocie či zelenina lepšie pre zdravie? Toto je vysvetlenie odborníčky

Zvyčajne sa hovorí o tom, že by sme mali konzumovať čerstvé a sezónne ovocie a zeleninu. Tak zabezpečíme, že budú obsahovať čo najviac vitamínov. Možno aj preto prekvapí tvrdenie niektorých výživových poradcov, ktorí radia oboje zamraziť.

28.11.2019 09:00
mrazená  zelenina, rozmrazovanie, blanšírovanie Foto:
Ak kupujete mrazené ovocie či zeleninu, môžete to skúsiť takmer so všetkými druhmi.
debata

Na portáli britského denníka Daily Mail sa objavil materiál, v ktorom sa píše práve o benefitoch mrazeného ovocia a zeleniny. Dokonca údajne jeho konzumácia prekoná často benefity ovocia a zeleniny, ktoré ste si doniesli z obchodu. Aké to má vysvetlenie?

Podľa dietologičky Lindy Cohenovej sa za tým skrýva fakt, že ovocie a zelenina sa často mrazia v stave, keď obsahujú najviac vitamínov. Mrazením sa ich obsah neznehodnotí, ale naopak, mala by sa tak predĺžiť jeho trvanlivosť a tiež trvanlivosť jednotlivých látok či minerálov, ktoré sa v ňom nachádzajú.

„Čerstvá zelenina nie je vždy zdravšia ako mrazená,“ tvrdí Cohenová. „Akonáhle máte doma zeleninu pár dní, začína strácať vitamíny, antioxidanty či živiny,“ pokračuje výživová odborníčka. Podľa Cohenovej dochádza k zmrazovaniu zdravých surovín vo chvíľach, keď sú ešte čerstvé a nabité vitamínmi a tak ich vlastne dostanete na stôl čerstvo po rozmrazení.

Cohenová radí, ak kupujete mrazené ovocie či zeleninu, môžete to skúsiť takmer so všetkými druhmi. Platí to však najmä pri sezónnych potravinách. Ak teda napríklad v zime chcete kupovať maliny či čučoriedky, zdravšie podľa nej budú určite tie mrazené ako tie, ktoré sa ocitli na pultoch obchodov. Podobne sa napríklad vyjadruje o mrazenej cibuli, hrášku, mrkve či kukurici.

Samozrejme, pri tomto tvrdení je asi nutné kalkulovať aj s tým, či sa pri výrobe a spracovaní mrazeného ovocia a zeleniny naozaj narábalo s čerstvými a bezchybnými surovinami.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #ovocie #zelenina #vitamíny #mrazenie

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...