O „perfektnom“ stravovaní sa veľa diskutuje. A ako to už býva, tieto diskusie zahŕňajú aj veľa nepravdivých informácií. David Higgins spomenul päť najčastejších mýtov.
Z tukov sa priberá
To neplatí. Zdravé tuky potrebujeme pre metabolizmus, sú dokonca nevyhnutné. Nezdravé tuky, ktoré sa nachádzajú v sladkostiach a polotovaroch však rozhodne nepotrebujeme, z tých priberáme, o tých teraz reč nie je…
Sacharidy sú zlé
Nie, patria do vyváženej stravy. Je však pravdou, že ich konzumujeme vo väčších množstvách, ako je potrebné. Oplatí sa kontrolovať pri konzumácii chleba, cestovín a zemiakov, zato však pridať väčšiu porciu zeleniny.
Trend Clean eating je dobrý
Clean Eating si vyžaduje dodržiavanie prísnych podmienok, veľa prospešných potravín ostáva bokom, čo spôsobuje, že stravovanie je jednostranné. Higgins ho kritizuje. Radí stravovať sa lepšie, vyhráva uňho vyvážená strava.
Detox je povinný
Slovo detoxikácia poukazuje na to, že toxíny sa musia z tela uvoľňovať. Ale to telo robí denne – inak by sme zomreli. Avšak vďaka zdravej odľahčíme črevo, pečeň a metabolizmus a v konečnom dôsledku podporíme tým tento proces.
Vyhýbať sa červenému mäsu
Štúdie hovoria jasnou rečou, hovädzie a teľacie mäso zvyšujú riziko rakoviny. Dôvody sú však oveľa komplexnejšie. Odborníci si myslia, že riziko sa zvyšuje len v prípade, keď celkovo vedieme nezdravý spôsob života.