6 možných dôvodov, prečo máte menštruáciu priskoro

Ešte ste s ňou nerátali, no ona sa už (v plnej kráse) dostavila? Nebojte sa, sú aj veľmi neškodné dôvody, prečo to tak občas býva!

11.11.2019 13:00
tampón, menštruácia, kalendár Foto:
Nielen antikoncepcia má vplyv na menštruáciu. Aj lieky na riedenie krvi môžu zapríčiniť, že sa dostaví skôr.
debata (1)

Ak je váš menštruačný cyklus pomerne pravidelný, príliš skorá menštruácia vám môže narobiť poriadne starosti. Pýtate sa, či ste sa správne chránili, či ste nebodaj neotehotneli, či ste niečo skrátka „nepokazili“? Prečo dorazila menštruácia tak skoro? Môže sa objaviť skôr nielen o štyri dni, ale aj o desať, dokonca o dva týždne…

Tu je niekoľko dôvodov, prečo to tak občas môže byť. Menštruáciu totiž ovplyvňujú zmeny životného štýlu, strava, choroby, ale dokonca aj stres. Takže skôr, ako sa zbláznite z toho, že sa vo vašej maternici deje niečo nezvyčajné, pamätajte na to, že sa za tým môže skrývať aj skutočne neškodný dôvod. Nezabúdajte tiež na to, že svoje telo a cyklus poznáte najlepšie. Ak viete, ako sa vaše telo cíti v rôznych fázach mesiaca, môžete tiež cítiť, keď menštruácia prichádza skôr.

6 dôvodov:

Držíte diétu
Keď meníte stravovacie návyky s cieľom zhodiť pár nadbytočných kilogramov, môže to mať negatívny dopad na vašu menštruáciu.

Užívate lieky
Nielen antikoncepcia má vplyv na našu menštruáciu. Aj lieky na riedenie krvi môžu zapríčiniť, že sa dostaví skôr. To isté platí pre antidepresíva, lieky na krvný tlak, a dokonca aj antibiotiká.

Máte stres
Mentálny stres môže vplývať na hormóny, ktoré zas ovplyvnia cyklus. Keď máte v škole alebo v práci stresujúce obdobie, nemusíte sa strachovať, keď vaša menštruácia príde o čosi skôr.

Nedávno ste užili tabletku
Neplatí to pre všetkých, ale ak si vezmete tabletku tri alebo viac dní pred ovuláciou, existuje veľká šanca, že dostanete menštruáciu skôr.

Máte nediagnostikovanú chorobu
PCO, syndróm polycystických vaječníkov je častým ochorením, ktoré ovplyvňuje hormonálnu rovnováhu. Platí to aj pre iné chronické choroby.

Ste krátko pred menopauzou
Máte dávno po štyridsiatke? V takom prípade budete mať stále nepravidelnejšiu menštruáciu, podobne, ako to bolo na jej úplnom začiatku. Menopauza je tiež faktor, ktorý môže byť dôvodom priskorého krvácania.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #stres #antikoncepcia #hormóny #ovulácia #menštruácia #antidepresíva

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...