So smiechom sa pri chôdzi spaľuje viac kalórií

Rehot pri prechádzke, alebo takzvaná retro chôdza. Vedci prichádzajú s novinkami, ako sa počas tejto nenáročnej aktivity zbaviť čo najviac kilogramov telesného tuku.

04.11.2019 17:00
chôdza Foto:
Chôdza je pre človeka najprirodzenejší pohyb.
debata

Prečo sa treba hýbať?

Až dva milióny ľudí ročne umiera z dôvodu nedostatku fyzickej aktivity. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sedavý spôsob života sa podpisuje pod celú škálu zdravotných ochorení, ktoré sa v kritickej fáze môžu prehupnúť do predčasnej smrti. Medzi typické zdravotné ťažkosti, ktoré sa spájajú s absenciou pohybovej aktivity patria najmä srdcovocievne ochorenia, cukrovka, obezita, rakovina hrubého čreva, vysoký krvný tlak, poruchy metabolizmu tukov a osteoporóza. Fyzická nečinnosť nenecháva tragické následky len na ľudskom tele, ale do veľkej miery postihuje aj dušu človeka.

Na začiatok 7500 krokov

K typickým príznakom sedavého životného štýlu zaraďujeme poruchy nálady, a to najčastejšie depresie a úzkosti. Naopak, bežný pohyb spočívajúci v chôdzi pomáha bojovať proti viacerým zo spomínaných problémov. Napríklad, prechádzka s počtom 7500 krokov, z ktorej tritisíc krokov by mala tvoriť rezká chôdza, sa zaraďuje k najlepšej prevencii proti cukrovke a metabolického syndrómu. Chôdza sa zároveň považuje za najjednoduchší a lacný šport, nakoľko si pri nej vystačíme s bežnou obuvou. Ideálna je aj pri zbavovaní sa nadbytočných kilogramov tuku.

Najlepšia je chôdza skoro ráno

Podľa trénera Setha Santora znižovanie percentuálneho podielu telesného tuku možno zabezpečiť prechádzkou v skorých ranných hodinách, krátko po prebudení. „Ľudské telo má už nedostatok kalórií a chôdza tak urýchli spaľovanie tukov. Hladiny glykogénu sa počas spánku znižujú, takže organizmus začne využívať tuk ako zdroj energie,“ tvrdí. Efektívna chôdza je svižná. Rýchlosť chôdze sa dá prirovnať k situácii, ako keby sme kráčali rýchlym krokom po letiskovej dráhe k lietadlu, ktoré sa chystá na odlet. Počas šesťdesiatich minút rýchlej chôdze je možné spáliť približne 300 kcal. Výskumy pritom poukazujú, že spálenie vyše 1050 kcal za týždeň prospieva zdravému srdcu, ale aj kvalite pokožky.

Pridajte pohyby horných končatín

Zmena tempa pri chôdzi je kľúčová. Ak je pohyb monotónny, spaľujeme menej kalórií. Pri striedavom zvyšovaní rýchlosti chôdze a jej následnom spomaľovaní dochádza k 20 % navýšeniu spotreby energie, oproti priemernej chôdzi. Štúdia z Ohio State University je jednou z prvých, ktorá merala spálené kalórie v dôsledku meniacej sa rýchlosti chôdze. Svižná chôdza po dobu tridsiatich minút pomáha spaľovať viac než priemerných 300 kcal. Ak sa chôdza ozvláštni pohybmi horných končatín, napríklad rukami do rytmu pohybu, je ľudské telo schopné spotrebovať ďalších 5 – 10 % kalórií navyše.

Smiech lieči a „páli“ kalórie

Odborníci sa dokonca nechali počuť, že ak si chôdzu osviežime humorom a hlasným smiechom, vydáme zo seba omnoho viac energie ako pri vážnej tvári. Smiech dokáže pri chôdzi zabezpečiť až o 10 – 20 % väčšie výdavky energie, nakoľko dochádza k zvyšovaniu srdcovej frekvencie. Ak sa smejeme počas prechádzky v trvaní pätnástich minút, dokážeme sa zbaviť 40 – 170 kilokalórií naviac. Pokiaľ je našim cieľom uľaviť si od bolestí zaťažovaných kolenných kĺbov, môžeme vyskúšať aj takzvanú retro chôdzu. Ide o jednoduchú prechádzku smerom dozadu, ktorej hlavným benefitom je úľava od bolesti kolien. Pri retro chôdzi treba byť obzvlášť opatrný. Vykonáva sa na rovnom povrchu bez akýchkoľvek prekážok, alebo ideálne v miernom tempe na bežiacom páse.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pohyb #chudnutie #smiech #metabolický syndróm #retro chôdza

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...