Prečo ženy nesmú zabúdať na príjem bielkovín?

Štíhla línia sa nezaobíde bez základných stavebných prvkov ľudského tela. Proteíny sú pre ženy kľúčové nielen pri športovaní, ale aj samotnom chudnutí. To, že nežnejšia polovička ľudstva môže z bielkovinových výživových doplnkov pribrať sa približuje viac k fámam než realite.

03.11.2019 08:00
strečing, tréning, žena, cvičenie Foto:
Čím je vyššia pohybová aktivita, tým sú vyššie nároky na príjem bielkovín.
debata

Keď jedlo nestačí

Bielkoviny sa skladajú z aminokyselín, pričom ich druh a množstvo je závislé od typu proteínu. Niektoré aminokyseliny si dokáže ľudské telo vytvoriť, pričom v takomto prípade majú prívlastok neesenciálne. Niektoré z týchto základných stavebných látok bielkovín majú pomenovanie esenciálne a do tela sa musia dopraviť formou potravy. Samotné proteíny sú teda nevyhnutné nielen pre rast a tvorbu svalovej hmoty, ale aj fungovanie telesných orgánov. Ich základných zdrojom je jedlo vo vhodnej kombinácii s výživovými doplnkami. „Kvalitné proteínové prípravky nám vedia zabezpečiť dobrý a vyvážený zdroj všetkých typov dôležitých aminokyselín. Ak dokážeme prijímať dobrý zdroj aminokyselín vo forme proteínového prípravku alebo kvalitného jedla, má to veľký vplyv na regeneráciu a rast svalovej hmoty,“ vysvetľuje pre Pravdu diplomovaný fyzioterapeut Martin Minárech zo spoločnosti Kompava.

Viac športu, viac bielkovín

Proteíny sú vhodné do diéty každej ženy. Nakoľko majú nízky glykemický index, sú dobre stráviteľné a výborne zasýtia organizmus. Počas cvičenia a odpočinku pomáhajú regenerovať a udržať kvalitnú svalovú hmotu. Ich ochranný účinok svalovej hmoty napomáha tiež spaľovaniu podkožného tuku. Ženy a muži majú pritom rozdielny pomer svalovej hmoty, čo má vplyv aj na príjem bielkovín. Je jasné, že muž bude musieť prijímať väčšie množstvo bielkovín ako ženy. „Situácia sa zmení v prípade nešportujúceho muža a športujúcej ženy. Športujúca žena bude potrebovať väčší príjem bielkovín ako nešportujúci muž, pretože tréning má veľký vplyv na príjem bielkovín a pracujúce svaly potrebujú regenerovať,“ pokračuje v rozprávaní. Všetko teda závisí od pohybovej aktivity, čím je pohybová aktivita vyššia, tým sú vyššie nároky na príjem bielkovín.

V kurze sú rastlinné proteíny

V súčasnosti je možné kvalitné zdroje bielkovín získať z rastlinného aj živočíšneho zdroja. Výber typu bielkoviny má často etické dôvody a v prípade laktózovej intolerancie alebo alergie na mliečnu bielkovinu sú ľudia nútení siahnuť po rastlinnom zdroji. Následne má veľký vplyv na výber proteínu schopnosť trávenia, pocit zasýtenia a celkový chuťový dojem. Medzi kvalitné zdroje bielkovín patria srvátkové izoláty. Sú ľahko stráviteľné, organizmus ich dokáže rýchlo využiť a nová technológia spracovania z nich dokáže odstrániť laktózu. Rastlinné, takzvané vegan proteíny, ktoré majú v správnom pomere bielkovín napríklad hrach, konope, ryža, zabezpečia pre ľudské telo dobrý pomer aminokyselín. Takýto proteín ma veľkú využiteľnosť, stráviteľnosť a neobsahuje žiadne alergény. Ženy sa obávajú v súvislosti s konzumáciou bielkovín, či z jedla alebo výživových doplnkov, nabratia extrémneho množstva svalovej hmoty. V tejto súvislosti sa však naopak bielkoviny skvele hodia k športu či do diéty. „Práve proteíny pomáhajú ženám priaznivo ovplyvniť metabolizmus a ochranu svalovej hmoty, čo má za následok pevnú, peknú postavu a efektívnejšie spaľovanie kalórií,“ uzatvára Martin Minárech.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #bielkoviny #proteínové prípravky #esenciálne aminokyseliny #regenerácia svalovej hmoty

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...