Čo prezrádza tvár o zdravotnom stave?

Suchá pokožka, akné, začervenanie či nerovnomerný odtieň pleti. Ide o príznaky toho, že naše telo bojuje s rôznymi ochoreniami. Akými? Na to slúži starobylá čínska metóda, ktorá spočíva v takzvanom mapovaní tváre.

02.11.2019 17:00
pleť, kozmetika, starostlivosť Foto:
Skôr než pobežíme za odborníkmi, mali by sme venovať zvýšenú pozornosť čisteniu pleti.
debata

Vraj stačí pohľad do zrkadla

Mapovanie tváre je technika, ktorá skúma vzájomný vzťah medzi nedostatkami pleti a celkovým zdravím človeka. Niektorí dermatológovia tvrdia, že kombinuje prvky východnej a západnej medicíny. Zameriava sa predovšetkým na príčiny kožných problémov, ako sú alergie, strava, stres, hormóny, ale aj vek. V praxi to znamená, že lekár pri pohľade na tvár by mal s veľkou pravdepodobnosťou určiť, aký zdravotný problém nás práve trápi. Mapovanie tváre je možné použiť aj na liečenie problémov, ako sú začervenanie pleti, vyrážky v dôsledku alergií na jedlo či opuchy.

Toto prezradí akné okolo nosa

Tvár sa rozdelí na takzvanú mapu, teda presnejšie na desať zón. Škvrny na čele predznamenávajú ťažkosti s tenkým črevom a močovým mechúrom, pričom ich základnou príčinou je stres, nedostatočné trávenie a chabý spánok. Mapy tváre sa môžu trochu líšiť v závislosti od pôvodu človeka. Ochorenia obličiek, žalúdka a močového mechúra sa prezradia poškodeniami pokožky medzi obočím a na nose. V prípade, že akné postihne okolie nosných dierok, jedná sa pravdepodobne o zápal tenkého čreva.

Potláčaný hnev poškodzuje pečeň

Vrásky uprostred čela alebo medzi obočím naznačujú, že v sebe potláčame emócie, najčastejšie hnev. Podľa tradičnej čínskej medicíny sa nespracované city spájajú so zlou funkciou pečene. Ak sú vrásky umiestnené nad obočím, môže to znamenať, že nás trápia srdcovocievne ochorenia. Opuchy nad očami zase prezrádzajú narušenú funkciu obličiek. Pozor na akné na brade, okolo úst a na čeľustiach by si mali dávať najmä ženy, nakoľko tieto symptómy zrkadlia ťažkosti reprodukčného systému, hrubého čreva a žalúdka. Ak sa akné tvorí pod perami a pod bradou, môže to znamenať vážne problémy s trávením, vrátane ochorenia sleziny a obličiek.

Vysoký krvný tlak, červený nos

Zmena farby pokožky je tiež predzvesťou zhoršujúceho sa zdravotného stavu. Napríklad červené líca odrážajú problémy s dýchaním, alergiou, pľúcami, pečeňou a imunitným systémom. Červený nos zase signalizuje vysoký krvný tlak a zápal. Podráždený krk nadmerný stres. Vo všeobecnosti vraj neexistujú presvedčivé vedecké dôkazy o tom, že stav našej kože prezrádza čo to o našom zdravotnom stave. Niektoré štúdie však presviedčajú, že veľký pozor si treba dávať na akné a začervenanie pleti na brade a lícach, nakoľko sú s najväčšou pravdepodobnosťou príčinou hormonálnej nerovnováhy, stresu alebo imunitných reakcií. Aktuálna štúdia z tohto roku poukazuje na skutočnosť, že zmeny životného štýlu spôsobujú horší prietok krvi, maz a zmenu teploty pokožky tváre. Skôr než pri ťažkostiach s pleťou pobežíme za odborníkmi, mali by sme venovať zvýšenú pozornosť čisteniu a hydratácii pleti. Lekárska pomoc je namieste až vtedy, keď nezaberie ani zvýšená starostlivosť o pleť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čistenie pleti #pokožka #zdravotný stav #mapovanie tváre

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...