Sezóna jedlých gaštanov je v plnom prúde! Prečo sa ich oplatí jesť?

Jesenné chvíle si môžu vychutnať zásluhou varených, opekaných alebo pečených gaštanov aj celiatici.

29.10.2019 09:30
jedlé gaštany, jeseň Foto:
Pochutnajte si na jedlých gaštanoch.
debata

Tie totiž neobsahujú lepok, a preto sú vhodné i pre ľudí trpiacich touto potravinovou intoleranciou. V porovnaní s orechmi obsahujú len veľmi malé množstvo tukov, ale majú vysoké množstvo cukrov, hlavne škrobu, čím poskytujú rovnomernú hladinu energie. Upozornil na to Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) hlavného mesta Bratislavy.

„Jedlé gaštany sú tiež bohatým zdrojom vitamínu C, ktorý slúži ako antioxidant a podporuje imunitný systém. Hoci sa varením a pečením jeho množstvo významne znižuje, napriek tomu stále môžu byť pečené alebo varené gaštany jeho zdrojom. Aj tepelne upravených 100 gramov jedlých gaštanov stále predstavuje asi 20 percent odporúčaného denného príjmu tohto vitamínu z potravy,“ uviedla lekárka Natália Šranková.

Jedlé gaštany pomáhajú produkovať červené krvinky, metabolizujú bielkoviny, sacharidy a tuky na energiu. Podporujú zdravie pokožky a zlepšujú funkciu mozgu. Obsahujú veľké množstvo vlákniny, ktorá uľahčuje pohyb čriev a pomáha pri prevencii zápchy.

Lekárka pripomenula, že gaštany taktiež obsahujú viaceré minerálne látky, napríklad meď, ktorá pomáha zvyšovať pevnosť kostí a posilňuje imunitný systém, ďalej železo, ktoré spolu s meďou pomáha pri výrobe červených krviniek a tým pomáha znižovať riziko anémie. „Mangán, ktorý gaštany obsahujú, je zasa dôležitý v rámci ochrannej a preventívnej funkcie viacerých systémov v organizme, napríklad ako antioxidant, v krvotvorbe, pri posilňovaní pohybového aparátu a pri metabolizme bielkovín a tukov,“ komentovala.

Vápnik v gaštanoch pomáha budovať silné kosti a zuby a zaisťuje správne zrážanie krvi. Zinok sa podieľa na vytváraní nových buniek, trávi sacharidy či bielkoviny a pomáha pri hojení rán. „Vysoký obsah draslíka v gaštanoch znižuje zadržiavanie vody v tele, a tým pomáha aj pri udržiavaní optimálnej hladiny krvného tlaku, má vplyv na pamäť, koncentráciu a nervovú aktivitu,“ uzavrela odborníčka.

Video
Varí hlásateľka Nora Beňačková
debata chyba
Viac na túto tému: #vláknina #lepok #jedlé gaštany

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...