Koľko minút po cvičení je dobré dať si sprchu?

Veľa ľudí sa sprchám vo fitnescentre skôr vyhýba a očistu po tréningu nechávajú na doma.

18.10.2019 15:00
sprcha, sprchovanie, striedavá sprcha Foto:
Koľko minút po tréningu sa sprchovať?
debata

Vďaka športu je pokožka tela prekrvená, napnutá – jednoducho zdravá a pekná. Vďaka pravidelnému športovaniu si koža dlhšie udržiava svoju mladosť. Aby boli účinky cvičenia ešte o čosi výraznejšie, nezabúdajte ani na starostlivosť o kožu po cvičení.

Veľa ľudí sa sprchám vo fitku skôr vyhýba a očistu po tréningu nechávajú na doma. V spoločných sprchách sa zasa niektorí hanbia vyzliecť, aj to je jeden z dôvodov, prečo so sprchovaním čakajú až na moment, kedy prídu domov. Ak je však cesta z fitnescentra domov dlhšia ako 30 minút, mali by sme sa osprchovať vo fitku. Prečo? Čím dlhšie budeme otáľať, tým viac času majú baktérie na množenie sa priamo na našej koži. A tie sú následne živnou pôdou pre vznik rôznych nedokonalostí. Ako to teda robiť? Doprajte si sprchu priamo vo fitku, ale najskôr nechajte organizmus trocha vychladnúť a relaxovať. Celom stačí desať minút, než zamierite pod sprchu.

Každým sprchovaním oberáme pokožku o lipidy a ochranný mastný film. Ak ste sa už počas dňa sprchovali, potom si po tréningu doprajte len krátku sprchu pod vlažnou vodou. Ak ste dali telu v telocvični naozaj zabrať, potom je dobrým tipom na uvoľnenie svalov aj striedanie vlažnej a studenej vody. Svalom poskytnete regeneráciu už priamo v sprche.

Počas športu sa potíme, póry sa rozširujú a toxíny sa vyplavujú aj na pokožku tváre. To opäť poskytuje ľahkú cestu pre baktérie, ktoré sa začnú na tvári množiť a následne môžu spôsobovať rôzne zápaly. Výsledok – upchaté póry, vyrážky, nezdravo vyzerajúca koža. Po tréningu je preto zvlášť vhodné v sprche použiť peeling na tvár, ktorý ju dokonale zbaví nečistôt.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sprcha #tréning #šport #pokožka

+ Nie je každý deň dobrým dňom, snažte sa ho sami čo najviac vylepšiť.
Pri najlepšom myslení sa nenechajte...

+ Možno oklamete sami seba, avšak lekára a výsledky neoklamete.
Nič nerobte rýchlo, robíte tak len väčšie chyby....