Vírus chrípky sa ukrýva v prachu aj niekoľko dní

Vo vreckovkách či na odevoch sa toto vírusové ochorenie udrží až 12 hodín. Na hladkých povrchoch aj dva dni.

17.10.2019 13:00
injekcia, očkovanie, chrípka Foto:
Očkovanie proti chrípke je najvhodnejšie podstúpiť v priebehu októbra a novembra.
debata

Na otázku, kedy sa začína chrípková sezóna, odpovedá Úrad verejného zdravotníctva SR jednoznačne: Už o niekoľko dní. Deti, tehotné ženy, seniori a ďalšie rizikové skupiny by mali byť v tomto jesennom období obzvlášť opatrní.

Je čas na očkovanie

„Chrípková sezóna trvá na severnej pologuli od októbra do konca apríla nasledujúceho roka, teda od 40. kalendárneho týždňa aktuálneho roka do 18. kalendárneho týždňa nasledujúceho roka,“ vysvetľuje pre Pravdu Mgr. Jozefína Kaššová z komunikačného referátu Úradu verejného zdravotníctva SR. Počet ochorení začína narastať obvykle v priebehu decembra, tendencia prerásť do epidémie býva na prelome januára a februára. Zaočkovať sa však treba už v najbližších dňoch. Chrípku si neraz mýlime so silným prechladnutím a inými respiračnými ochoreniami.

Aké sú príznaky chrípky?

Pri chrípke nastúpia príznaky náhle, z plného zdravia, chorý človek má zrazu vysokú teplotu, to je okolo 38° C. „Typickým počiatočným príznakom je bolesť kĺbov a silná bolesť hlavy, často za očami a bolesť svalov. Prejavuje sa suchým a dráždivým kašľom, často sa objaví zimnica a triaška, po 48 hodinách sa môže prejaviť nádcha a bolesť hrdla. Ak nevzniknú komplikácie, príznaky po troch až piatich dňoch odznejú, ale únava a slabosť môžu pretrvávať dlhšie. K úplnému uzdraveniu obvykle dôjde do dvoch až štyroch týždňov od prvých príznakov,“ zdôrazňuje hovorkyňa úradu. Naopak, príznaky prechladnutia sú nádcha, kýchanie, slziace oči a podráždené hrdlo. Toto ochorenie je obmedzené na horné dýchacie cesty, nevzniká náhle, z plného zdravia triaškou. Prechladnutie nesprevádza vysoká teplota, ani bolesti kĺbov a svalov. Príznaky bežného prechladnutia trvajú kratšie a komplikácie ako zápal pľúc sa vyskytujú zriedka.

Nestačí očkovanie z uplynulého roku

Podľa odporúčaní Úradu verejného zdravotníctva SR očkovanie proti chrípke je najvhodnejšie podstúpiť v priebehu októbra a novembra, aby sa v organizme stihla vytvoriť dostatočná hladina ochranných protilátok ešte do začiatku zvýšenej aktivity chrípky. Organizmus si začína vytvárať ochranné protilátky asi po desiatich až štrnástich dňoch po očkovaní, ochrana trvá približne šesť mesiacov. „Očkovanie proti chrípke je potrebné podstúpiť každý rok, pretože chrípkový vírus podlieha genetickým zmenám, mutáciám. Očkovacia látka sa tomu svojím zložením prispôsobuje pred začatím každej chrípkovej sezóny. Pozostáva z častí tých vírusov chrípky, ktoré najčastejšie cirkulovali v populácii v priebehu predchádzajúcej sezóny,“ hovorí Jozefína Kaššová. S očkovaním by mali počkať osoby s akútnou infekciou alebo s bolesťami hrdla, hnačkami a teplotou. Deti sa očkujú od šiestich mesiacov veku. Kontraindikáciou očkovania je alergia na ktorúkoľvek zložku vakcíny, či ide o liečivo, alebo pomocné látky.

Pomôže viac vitamínu C

Okrem očkovania je najúčinnejšou prevenciou proti chrípke posilňovanie obranyschopnosti organizmu, a to zvýšeným príjmom vitamínov A, C, E a väčšiny vitamínov zo skupiny B. V tomto období sa odporúča konzumovať dostatočné množstvo čerstvej zeleniny, ovocia a celozrnných obilnín. Najvhodnejšie je vyberať si druhy bohaté najmä na vitamín C, a to papriku, chren, citrusové ovocie, kivi, zelené vňate, kel, kapustu. Počas chrípkovej sezóny je mimoriadne dôležité dbať na čistotu rúk, treba si ich umývať čo najčastejšie vrátane každého kýchnutia či zakašľania, teplou vodou a mydlom, v prípade núdze pomôžu dezinfekčné gély na alkoholovej báze.

Vírus chrípky je žiaľ odolný

Umývanie rúk je najjednoduchší spôsob, ako vo veľkej miere predísť rozšíreniu respiračných, ale aj hnačkových ochorení a žltačke typu A. Netreba zabúdať ani na niekoľkominútové nárazové vetranie v miestnostiach. „Počas chrípkovej sezóny odporúčame upratovanie na vlhko, vírus chrípky prežije v prachu v izbovej teplote i niekoľko dní,“ varuje Jozefína Kaššová. Odolnosť organizmu posilňuje aj pobyt na čerstvom vzduchu, otužovanie a dostatok spánku. Vírus chrípky prežije na odeve, papieri, vreckovkách 8 až 12 hodín, na hladkých povrchoch dokonca 24 až 48 hodín.

Aká je situácia s chrípkou na Slovensku?

Podľa aktuálnej chrípkovej situácie bolo hlásených na Slovensku 23 817 akútnych respiračných ochorení. Chorobnosť v porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla o 57,7 %. Ako chrípka a chrípke podobné ochorenia bolo v 37. kalendárnom týždni hlásených 1 364 ochorení, čo predstavuje 5,7 % z celkového počtu hlásených akútnych respiračných ochorení. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom chorobnosť stúpla o sto percent. Oproti predchádzajúcej chrípkovej sezóne bola v sezóne 2018/2019 zaznamenaná nižšia aktivita chrípky. Uplynulému roku dominoval vírus chrípky A nad vírusom chrípky B. Počas sezóny sa vírus chrípky prvýkrát laboratórne potvrdil hneď v úvode, teda v 40. kalendárnom týždni 2018, pričom išlo o vírus chrípky A bez bližšej špecifikácie. Na Slovensku pretrvávali na úrovni krajov len lokálne chrípkové epidémie. Hlásených bolo takmer poldruha milióna akútnych respiračných ochorení, pričom v porovnaní s predchádzajúcou sezónou klesol počet ochorení o viac ako 8 %.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #prechladnutie #vitamíny #vírusy #príznaky #očkovanie

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...