Pomáhajú výstredné diéty pri chudnutí?

Pochutnávanie si na hot dogoch namiesto tradičnej pestrej stravy patrí k moderným výstrelkom niektorých diétnych programov. Zatiaľ čo tvorcovia týchto stravovacích plánov sľubujú zázraky na počkanie, chudnúcim nadšencom často zostávajú iba oči pre plač. Dokážu extrémne diéty skutočne priniesť vytúžené štíhle krivky a zbaviť nás nadbytočných kilogramov?

15.10.2019 17:00
váha, chudnutie, diéta Foto:
Moderné diéty nemusia byť zárukou zdravého a trvalého zníženia hmotnosti.
debata

Grapefruitová diéta

Šťava z tohto tropického ovocia sa podobne ako iné citrusové plody chváli vysokým obsahom vitamínu C, A a minerálnej látky draslík. Stravovací režim založený na častom popíjaní grapefruitového nápoja v rozmedzí desiatich až dvanástich dní, môže viesť k rýchlej strate na hmotnosti. Jedným dychom však treba dodať, že šťava z ovocia sa nepovažuje za plnohodnotnú stravu. Okrem vody, minerálov, vitamínov a trochy cukru v nej chýbajú ďalšie dôležité makroživiny, a to v podobe bielkovín a tukov. Jednostranná „strava“ založená na konzumácii spomínaného džúsu vedie k podvýžive a jo-jo efektu. Po návrate k bežnej strave zvyknú chudnúci nadšenci pribrať viac kilogramov, než ich počas diéty zhodil.

Čajová náhrada jedla

Hoci sa hovorí, že čaj prináša ľudskému organizmu viacero zdravotných benefitov, pokiaľ sa používa ako náhrada stravy, môže mať opačný účinok. Príliš prehnané pitie nálevov z rôznych bylín môže umelo potláčať nielen chuť do jedla, ale zároveň zbytočne zaťažuje žalúdok či črevá. Čaj z listov senny sa používa ako preháňadlo a pri nadmernom používaní spôsobuje hnačky a odvodnenie organizmu. Pri dehydratácii dochádza aj k prudkej strate elektrolytov, teda minerálnych látok, ktoré zabezpečujú správnu látkovú premenu a stabilný bunkový a medzibunkový priestor. Dehydratácia a podvýživa sa tak zvyknú hlásiť problémami so srdcom, kŕčmi vo svaloch a nevoľnosťou. V krajných prípadoch dochádza po nadmernej strate vody z organizmu k predčasnej smrti.

Hot dog jedálniček

Diéta je založená na vynechávaní viacerých bežných jedál zo stravovacieho plánu a ich nahrádzaním konzumáciou tuniaka alebo párkov v rožku, čiže hot dogov. Niektoré pochybné štúdie tvrdia, že vďaka takému spôsobu stravovania sa môže človek zbaviť približne 4,5 kg na hmotnosti počas jedného týždňa. Výsledky serióznych výskumov však presviedčajú o tom, že vynechanie ovocia, zeleniny a celozrnných výrobkov zo stravy môže spôsobiť vážne zdravotné problémy súvisiace s nedostatkom vitamínov (hypovitaminóza). Ide o chorobný stav, ktorý je spôsobený čiastočných nedostatkom určitého vitamínu. Najviac sa vyskytuje u ľudí s nedostatočným príjmom stravy, u alkoholikov a u osôb, ktorých trápia problémy so zažívacím traktom. Spomínaný stav môže ľahko prehupnúť do avitaminózy, kedy už úplne chýba niektorý druh vitamínu. Napríklad, pri absencii vitamínu A dochádza k zhoršeniu nočného videnia, kožným ochoreniam. Pri nedostatku vitamínu C vzniká ochorenie ďasien nazvané skorbut. Ak v tele chýba vitamín D, odnesie si to chrbtica v podobe krivice (rachitída). Nedostatok vitamínu K spôsobuje krvácanie.

Keto „zázrak“?

I keď spomínaný druh stravovania má vo svete čoraz viac nasledovníkov, nemusí zapasovať každému z nich. Cieľom ketogénnej diéty je zníženie príjmu sacharidov a naopak zvýšenie konzumácie tukov. Tento trik má iniciovať proces zvaný ketóza, kedy ľudský organizmus v prvom rade spaľuje telesný tuk namiesto cukrov. Nevýhodou tejto diéty je ovplyvňovanie hormónov inzulínu a rastového hormónu, ktoré sú nevyhnuté pre zachovanie a tvorbu svalovej hmoty. Vyšší príjem tukov v strave môže spôsobiť v organizme spomalenie proteínovej syntézy. V praxi to znamená, že dochádza k pomalej syntéze proteínov z jedla na bielkoviny, ktoré tvoria aktívnu hmotu (svaly). Výhodou keto diéty je rýchle chudnutie v prípade, ak majú ľudia vyššiu východiskovú hmotnosť.

Kedy „vynašli“ diéty?

Diétne výstrelky nie sú výdobytkom tejto doby. O slovo sa prihlásili už v 19. storočí, kedy sa bohaté vrstvy spoločnosti nechali nakaziť pásomnicou, vďaka ktorej si udržiavali štíhlu líniu. Nechutenstvu a následne aj menšej konzumácii jedla mali napomáhať aj malé dávky jedu arzénu. Američan Horace Fletcher si zase holdoval v rozžúvaní a následnom vypľúvaní jedla. V uplynulom storočí sa o rozruch vo svete diét postarala aj herečka Marilyn Monroe, ktorej obľúbeným drinkom, okrem alkoholu, bolo horúce mlieko zmiešané s vajíčkami, ktorým si nahrádzala stravu počas dňa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #podvýživa #jo-jo efekt #redukcia hmotnosti #diéty

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...