Obezita u slovenských žien: Je to kritické! Viete, ako bojovať?

Až šesť z desiatich slovenských žien vo veku 18 až 64 rokov má nadhmotnosť alebo obezitu.

14.10.2019 09:30
hlad, cholesterol, obezita, jedlo, prejedanie Foto:
Obezita začína byť na Slovensku doslova pandemická.
debata

Výsledky tohto prieskumu odtajnili v súvislosti s minulotýždňovým Svetovým dňom obezity, ktorý pripadol na piatok. Hovorí sa doslova o pandémii. Hoci ženy často vnímajú nadváhu najmä ako estetický problém, odborníci upozorňujú, že nehodno zabúdať ani zdravotné hľadisko. Práve kilogramy navyše totiž dokážu v našom tele spôsobiť poriadnu šarapatu.

Medzi najčastejšie problémy, ktoré so sebou nadváha prináša, patrí vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol či dokonca cukrovka. Ak je kíl viac, pridružujú sa aj problémy s pohybom, trpia kĺby, kosti a tak mnohí jednotlivci musia riešiť návštevy u odborníkov či dokonca absolvovať operácie.

Podľa diabetologičky Kataríny Černej je nutné, aby ľudia začali viac uvažovať nad svojím zdravím a pozerali sa na obezitu ako na problém, ktoré je nutné riešiť. Platí niekoľko základných pravidiel a hoci sa zvykne hovoriť, že to najzákladnejšie znie trošku pejoratívne „nežrať“, dôležitá je skôr vyváženosť a kvalitné zloženie stravy.

Čo je teda nutné pri nadváhe?

Základom je, samozrejme, potreba schudnúť. To sa vám môže podariť, ak výdaj energie počas dňa bude väčší ako jej príjem. Každé jedlo by malo byť ľahko stráviteľné, zostavené zo živočíšnych i rastlinných zdrojov, poskytujúcich potrebné množstvo a kvalitu bielkovín, tukov, sacharidov a mikroživín. Ideálne je, ak sa o jedálničku poradíte s odborníkom. Osloviť je možné výživového poradcu, prípadne lekára – špecialistu.

Obmedziť musíte príjem jednoduchých cukrov a nahraďte ich komplexnými sacharidmi a vlákninou, radí Iveta Nemcová, prezidentka Aliancie výživových poradcov SR. Diétu treba prispôsobiť zdravotnému stavu i prípadným intoleranciám. Zabúdať nesmiete ani na pohyb. Nevrhajte sa však do cvičenie odrazu a nesnažte sa pokorovať rekordy alebo výkony.

Je nutné aj o správnom cvičení hovoriť s odborníkom a prípadne si nechať vypracovať plán, ktorý zohľadní nutnosti diéty a požiadavky na schudnutie, no zároveň spevnenie svalstva a tela celkovo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #obezita #nadváha #dietológ

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...